Sport 2019. 08. 28.

Elöltöltős lövöldözős – Szalai Lajos a dobogóig süvített

Még az elsütött lőpor illata is más a modern fegyverekhez képest. Egyszerűen történelmi.” – kezdi lövöldözésének történetét Lajos, alias Luigi, hiszen általában becenevén ismerik a brake dance-s fiút. Mindig is érdekelték őt a fegyverek, de főként az elöltöltős feketelőporos puskák szerelmesévé vált. “A lövészek itt saját maguknak mérik a lőport, öntik a golyókat, készítik a kenőanyagot. Mindenki más praktikát, más eljárást alkalmaz.”

Luigi hat éve kezdett a lövészettel foglalkozni. Barátjának, Zsapka Károly híres komáromi lövésznek köszönheti, hogy a sport a szenvedélyévé vált. Karcsi ugyanis nem csak kiváló edzője, kollégája, hanem a nagybátyja is volt egyben. “Ha ő nem lett volna még ma sem lövök. Mindig is a példaképem volt, szerettem volna a nyomdokaiba lépni. Ha csak fele olyan jó lövész leszek, mint a nagybátyám volt, akkor a célom már elértem. ”

Edző a tanítványával

Karcsi a szlovák válogatott tagjaként vette kezelésbe unokaöccsét. Instrukcióinak köszönhetően már az első évben Luigi országos bajnok vált, és fokozatosan kezdett felzárkózni a nagyok közé.

“Két és fél évig közösen jártunk a szlovák liga versenyeire, ahol próbálta átadni a fegyverkezelés minden fortélyát. Egészen 2015-ig, amikor sajnálatos módon hirtelen elhunyt. Halála mindannyiunkat megviselt, de mindig is szerettem volna, hogy büszke lehessen tanítványára. Ezért is folytattam a lövészetet, az ő emlékére.”

Luigi ettől fogva edző nélkül saját magát tréningezte tovább. Évközben kétnaponta főleg szimulátorra lő, de nagy versenyek előtt heteket edz a lőtéren is. Luigi nagybátyja három szlovák rekordot is tartott, ezekből már kettőt sikerült unokaöccsének túlszárnyalnia. “Idén júliusban például az országos bajnokságon kanócos puskával (50 m térdelő) plusz 3 körrel, azaz 96 ponttal sikerült a családi rekordot megdöntenem.“

Jelenleg két csappantyús és két kanócos puska alkotja a fiatal srác fegyvertárát. “A későbbiekben szeretnék egy muskétát, kovás puskát, hadi puskát és egy puskát a fekvő 100 méteres fegyvernemre is beszerezni. Ezek a fegyverek egyenlőre nem engedélykötelesek, de egy hozzá nem értő személy úgysem tudná őket kezelni.”

Luigi persze nem maradt teljesen segítség nélkül. A Royal sportlövész klub, valamint a lövésztársak támogatásával 2015 augusztus végén már a válogatott színeiben képviselte az országot Portugáliában az Európa-bajnokságon. Innen sikeresen hazahozott egy bajnoki ezüstérmet, a versenyeket pedig tovább halmozta.

A 2016-os világbajnokságon Magyarországon, egy évvel később Granadában az Európa-bajnokságon, tavaly nyáron pedig Eisenstadt városában harcolt ki egy világbajnoki ezüstérmet csappantyús puskájával. “Most augusztusban Sarlópusztán az Európa bajnokságon három kategóriában is indultam. 19 országból 263 versenyző vett részt a megmérettetésen. Csappantyús puskával álló helyzetben ismét egy ezüstöt sikerült bezsebelnem. Jövőre pedig vár az EB Pármában.”

Szeretném megköszönni a sok türelmet, támogatást mindazoknak, akik tartották bennem a lelket. Elsősorban a családomnak, Dubány Imrének, a Royal sportlövész klubnak, a Tatra mozinak, a Harcosok klubbjának és még sok más támogatónak. Remélem Karcsi idén is vigyáz rám odafentről. Ahogy ő mondaná: Jó szelet és jó vadászatot.”