Régió 2015. 11. 18.

Előrelépés a turizmus fejlesztésében a Komárom-Párkány régióban

Az elmúlt héten a testület is jóváhagyta a Komáromtól Párkányig terjedő turisztikai térség megalapítását, hétfőn (november 16-án) pedig  minden érintett aláírta az alapítólevelet a pati wellness szállóban. Ezennel megalakult a helyi TDM. 

DE MI AZ A TDM? 
A TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) célja a turizmus fejlesztése. A TDM szervezetek igen népszerűek Ausztriában, Olaszországban valamint Magyarországon is. Szlovákiában mindössze harminc ilyen szervezet működik, jobbára az északi régiókban. A példák azt igazolják, hogy a TDM-rendszerbe kapcsolódó térségek turizmusa mellett a gazdasága is fellendül.

AZ ELŐKÉSZÜLETEK TÖBB, MINT EGY ÉVIG TARTOTTAK 
A Komárom-Párkány régió TDM szervezet megalakulásának előkészítését az Új Szó tudósítása szerint már tavaly januárban megkezdték, idén áprilisban pedig komoly előrelépések történtek az ügyben. Azonban csak most jutottak el a tényleges megalakulásig. Ugyanis a TDM szervezet létrehozásának egyik feltétele, hogy az alapító tagok között legyen öt önkormányzat és két vállalkozás, másrészt az, hogy a szervezet évente ötvenezer vendégéjszakát tudjon kimutatni. Ilyen esetben az állam támogatására is számíthatnak.
12239506_10156218264510162_8796343663596995473_n
ALAPÍTÓTAGOK ÉS TAGDÍJAK
Nézzük tehát, ki hogyan, mekkora összeggel szállt be a szervezetbe. A két legfontosabb szereplő Komárom és Párkány, ők fizették be a működtetési tagdíjak legnagyobb hányadát. Párkány évente 32 ezer eurót, Komárom pedig 19 ezer eurót áldoz erre a célra. (Ezért nem meglepő, hogy a szervezet elnöke a két város polgármestere, Szabó Jenő és Stubendek László lett.) Rajtuk kívül Pat, Dunamocs, Karva, Muzsla és Izsa község, valamint a turizmusban vállalkozó pati fürdő, pati wellness szálló, Vadas termálfürdő valamint a Bandérium éttermet és panziót működtető komáromi Dream Kft. kapcsolódott a szervezethez. Ők 500 és 1600 euró közti összeggel szállnak majd be a közös büdzsébe, ami összesen mintegy 62 ezer eurót jelent. Az így megalakult helyi TDM 2017-től már pályázhat támogatásokért.

Ezt a pénzt a tagközségek és tagszervezetek, egymást erősítve és támogatva, próbálják majd felhasználni a régió turisztikai fellendítésére.
Forrás: hogytudd, újszó, sziakomárom 

Tandem a komáromi turisztikai irodában

Kölcsönözhető tandem a komáromi Turisztikai Információs Irodában