Város Dél-komárom 2024. 02. 07.

Energetikai felújítás kezdődhet több dél-komáromi óvodában

Komárom Város Önkormányzata nemrég sikeresen elnyert mintegy 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást a TOP PLUSZ „Energetikai fejlesztés Komáromban” című pályázatával. Ennek köszönhetően két óvoda, a Szőnyi Színes Óvoda és a Komáromi Kistáltos Óvoda energetikai felújítását tervezik végrehajtani.

Dr. Molnár Attila polgármester a legutóbbi testületi ülésen elmondta, a felújítás keretében a két óvodában számos energetikai fejlesztést terveznek végrehajtani, mint például a lábazat és homlokzat utólagos hőszigetelését, a fűtési rendszer korszerűsítését, új melegvíz kazánok és szivattyúk beépítését, valamint napelemek telepítését.

A projekt tervezett befejezése a jövő év második negyedéve.

A projekt célja a dolgozók és gyermekek komfortérzetének javítása mellett az energiahatékonyság növelése, ami hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség mérsékléséhez. Emellett a fosszilis energiafelhasználás csökkentésével aktívan részt vállalnak a környezeti ártalmak csökkentésében és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítésében. A modernizációval példát kívánnak mutatni a környezettudatos magatartásra a helyi közösség és a környező települések számára is – áll az önkormányzat közleményében.

A városban fontos a zöld szemlélet! Mint, ahogy azt dr. Molnár Attila már többször elmondta, a közintézmények energetikai korszerűsítése folyamatosan zajlik, emellett az elmúlt tíz évben 11 ezer fát ültettek, fejlesztéseikben fontos szerepet kap a megújuló energia felhasználása, a Zöld Város projekt keretében megújult a Jókai liget és környezete. Az utóbbi években Dél-Komárom az elektromos autózás egyik fellegvárává nőtte ki magát, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy elektromos buszjárat közlekedik Észak- és Dél-Komárom között is.

Mindezeken túl pályázati forrásból néhány éve elkészült a Zöld Komárom mobil-applikáció, a zoldkomarom.hu oldal, valamint a város turisztikai felülete, az iranykomarom.hu oldal is zöld aloldallal bővült. Ezek a felületek mind-mind Dél-Komárom és a környék természeti kincseit mutatják be a komáromiaknak és a turistáknak. Tavaly kezünkbe vehettük a Zöld Komárom című első városi zöld szemléletű turisztikai kiadvány is. E fejlesztések sorába illeszkedik egy zöld információs táblarendszer kialakítása is, melynek első, tavaly átadott eleme a teljes Szent Pál-szigeti ökoszisztémát igyekszik bemutatni. A zöld táblák sorát a idén bővíteni tervezik Szőnyben, Komáromban és Koppánymonostoron is. Az így kialakuló városi zöld tanösvény-hálózatra további túrákat szervez majd a helyi Tourinform iroda, ezzel is erősítve a zöld szemléletet.