Zöld Dél-komárom 2024. 04. 08.

Zöld roadshow zajlott Dél-Komáromban

Az elmúlt napokban a város adott otthont egy izgalmas e-mobilitási eseménysorozatnak. A HUMDA „Zöld Életre Valók” elnevezésű roadshow-ja a Fesztivál téren kínált változatos, ingyenes programokat minden korosztály számára délelőtt 10 és este 18 óra között. Az eseményen több százan vettek részt.

A rendezvényt Vajda Bence alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a helyi önkormányzat elkötelezettségét a környezettudatos életmód és zöld kezdeményezések iránt. Szó esett többek között a városi fásítási programokról, a zöld területek fejlesztéséről, az új „Zöld Komárom” mobilapplikációról és a helyi civil szervezetek támogatásáról.

– Az elmúlt tíz évben 11 ezer fát ültettünk, intézmény-korszerűsítéseinkben fontos szerepet kap a megújuló energia felhasználása, a Zöld Város projekt keretében megújult a Jókai liget és környezete. Az utóbbi években Dél-Komárom az elektromos autózás egyik fellegvárává nőtte ki magát, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy elektromos buszjárat közlekedik Észak- és Dél-Komárom között is – fogalmazott az alpolgármester.

Fotó: Vajda Bence alpolgármester a megnyitón

– Pályázati forrásból elkészült a Zöld Komárom mobil-applikáció, a zoldkomarom.hu oldal, a város turisztikai felülete, az iranykomarom.hu oldal is zöld aloldallal bővült. Tavaly kezünkbe vehettük a Zöld Komárom című első városi zöld szemléletű turisztikai kiadvány is. E fejlesztések további fejezete az a tavaly átadott táblarendszer, amely a teljes Szent Pál-szigeti ökoszisztémát igyekszik bemutatni. A városi zöld tanösvény-hálózatra további túrákat szervez majd a helyi Tourinform iroda is – tette hozzá Vajda Bence.

Az eseményen Lázár László, a HUMDA kommunikációs vezetője valamint Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. értékesítési vezetője is részletes tájékoztatást adott az akció céljairól és programjairól.

Mindketten hangsúlyozták, hogy a HUMDA „Zöld Életre Valók” roadshow egy előremutató kezdeményezés, amely a zöld technológiák és az elektromos mobilitás népszerűsítését tűzte ki célul. Az esemény egyedülálló lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy közelebbről megismerkedjen az elektromos járművekkel, valamint a fenntartható életmód előnyeivel. A rendezvény nem csak a technológiai újításokra összpontosított, hanem a környezettudatos gondolkodásmód és életvitel fontosságára is.

A rendezvény fő célja, hogy népszerűsítse a fenntartható, környezetbarát energiát, és elősegítse a zöld átállást mind a magánéletben, mind a közlekedésben és az iparban.

A látogatók különféle technológiai bemutatókon vehettek részt, elektromos rollereket tesztelhettek kipróbálhattak több e-gokartot, míg a Road Safety a közlekedésbiztonság volt a fő téma. Emellett elektromos buszok és autók is kiállításra kerültek, továbbá VR-szemüvegen keresztül a zöld mobilitással kapcsolatos virtuális kiállítást is megtekinthettek a látogatók. Az energiatárolás iránt érdeklődők egy interaktív falon informálódhattak a legújabb technológiákról. A rendezvényről senki nem távozott üres kézzel, hiszen a résztvevők játékos feladatokat teljesítve pecséteket gyűjthettek, amelyekért ajándékokat is kaptak.