Város 2015. 11. 26.

Eseménydús lesz az advent Komáromban

Komárom teljes gőzerővel készülődik az adventi időszakra. A várható programokkal kapcsolatban Stubendek László polgármester, Keszegh Béla alpolgármester, valamint a Villa Camarum polgári társulás (komáromi önkéntesek) nevében Kiss Réka tartott sajtótájékoztatót november 26-án.

A sajtótájékoztatón részt vett az oktatásügyi és kulturális főosztály új vezetője, Bajkai János (nemrégiben váltotta hivatalában Weszelovszky Gábort), valamint a városi művelődési központ vezetője, Varga Anna is.

A sajtótéjékoztató
A sajtótéjékoztató
Fő szervezők 

A “nagy karácsonyi műsorfolyam” első számú szervezője a Villa Camarum polgári társulás, amelynek nevéhez többek közt a Komálom Gyerkőcfesztivál is fűződik. A különbség a tavalyi évhez képest, hogy most a szervezésben a város is besegít. Ahogy Kiss Réka fogalmaz: “Amikor civil szervezetként megcsúsznánk a jégen, ők a hónunk alá nyúlnak”. Hogy ez mit is jelent pontosan, egy példával szemlélteti: “Kevesebb fenyőgally érkezett a Klapka-téri adventi koszorú beborítására, mint ahogy számítottunk rá. Egyedül is meg tudtuk volna oldani a helyzetet – csak kissé nehézkesebben. Keszegh Béla alpolgármester segítségével azonban könnyen és gyorsan megoldódott a gond.”

Ezen kívül számos civil szervezet jelentkezett, hogy segítenének. “Olyan sokan, hogy sajnos már volt, akit vissza kellett utasítani – már bőven elegen vagyunk a Mi Karácsonyunk megszervezéséhez.”  Tehát az idei rendezvénysorozat  több civil szervezet összefogásával és a városi hivatal segítségével jön létre. 

Ki kell emelni azt is, hogy az adventi időszakban is folytatódik az a közös munka, ami újabban jellemző Észak- és Dél-Komáromra: igyekeznek összehangolni a programokat és előadókat, fellépőket “kölcsönözni” egymásnak.

Az Edit virágbolt is besegít a koszorú elkészítésében
Az Edit virágbolt is besegít a koszorú elkészítésében
A Mi Karácsonyunk

A komáromi adventi rendezvények kiemelkedő programja A Mi Karácsonyunk műsorfolyam lesz, amelynek legfőbb “attrakciója” a közös gyertyagyújtás a Klapka téren. (A “gyertya” persze csak jelképes, valójában égő fog helyette világítani).  Erre minden vasárnap 16.00 órakor kerül sor. Ezen alkalmakkor élő zene vagy lemezlovas biztosítja a kellemes karácsonyi hangulatot (a feldíszített téren és az árusokon kívül, amelyekről lejjebb írunk). Nézzük pontosan, melyik vasárnap mire számíthatunk:

  • Advent első vasárnapja, november 29.: 14.00 és 16.00 óra között: közös koszorúdíszítés. Díszeket mindenki hozzon magával! Mivel tavaly nagyon élvezték a gyerekek, mást nem is terveznek erre a napra. 16.00 órakor gyújtják meg az első gyertyát (égőt), amelyet a történelmi egyházak képviselői is megáldanak.
  • Advent második vasárnapja, december 6.: 14.00 és 16.00 óra között természetesen Mikulás várja a gyerekeket a Klapka-téren, egy szlovák és egy magyar krampusszal. A sok móka közepette kincskeresés is lesz.
  • Advent harmadik vasárnapja – Luca-nap, december 13.: 14.00 és 16.00 óra között a Borozóban és a Klapka téren is lesznek programok, a Luca-nap jegyében. Ez az esemény még alakulóban van, annyi bizonyos, hogy a Felvidék Rádió biztosítja majd a jó hangulatot.
  • Advent utolsó vasárnapja – december 20.: 13.00 és 18.00 óra között több helyszínen történik az ünneplés. A Klapka tér mellett, a volt Madách könyvesboltban zajlik majd a közösségi mézeskalács készítés. (A tésztákat – amelyet a komáromi háziasszonyok készítenek el – a “nagykéménynél”, illetve a cipőgyárnál található pékségeknél lehet leadni!!! Tavaly több, mint 30 kiló tészta gyűlt össze, ezekből a városunkat jelképező épületeket “sütötték ki”.) A Tiszti pavilon dísztermében kerül sor a gyermek-karácsonyváróra, komáromi animátorok segítségével. A Komálom Gyerkőcfesztivál mintájára sokszínű lesz a program. És persze a Klapka-tér is várja a családokat, egyedülállókat egy kis beszélgetésre, közösségi élményre.
Az Edit virágbolt mögött pedig a nyugdíjas klub tagjai, illetve egy szociális munkás készíti elő a gallyakat
Az Edit virágbolt mögött pedig a nyugdíjas klub tagjai, illetve egy szociális munkás készítik elő a gallyakat
Az egyéb karácsonyi programok még alakulóban  

“Mivel azt szeretnénk, hogy Komáromba ismét visszatérjen az élet, a pezsgés, azon igyekszünk, hogy mindig legyen valami ok, ami miatt a lakosok kimozdulhatnak, beszélgethetnek, közösségi élményt élhetnek az adventi időszakban” – fogalmazott Stubendek László. “Tudjuk, hogy az embereknek nincs sok pénzük – egészítette ki Keszegh Béla – Azonban egy jó beszélgetés semmibe sem kerül, mégis megfizethetetlen”. A város elöljárói azt szeretnék, ha csütörtöktől vasárnapig minden héten történne valami a belvárosban. A programok alakulóban vannak: egyeztetnek a VMK-val, más civil csoportokkal, Dél-Komárommal. “Felhívjuk a civilek figyelmét: ha van valamilyen jó ötletük, amivel színesíthetnék ezt az időszakot, jelentkezzenek” – mondja ismét a polgármester.

Megújult Klapka-szobor, díszvilágítás, karácsonyfa  

Természetesen ilyenkor illik ünnepi díszbe öltözteti a belvárost. Holnapra elkészül a Klapka-szobor (bronz részének) felújítása, és a hétvégén leszedik az állványokat. Így hát Klapka György tábornok megújultan, elégedetten nézheti végig az első gyertya meggyújtását.

Mivel Klapka téri a fák egyre terebélyesednek, egyre nagyobb égősorra van szükség ahhoz, hogy karácsony környékén teljes szépségükben ragyoghassanak. A sétálóutcákon pedig régies, kissé elavult a díszvilágítás. Ezért a város vezetése néhány új világító eszközt vásárolt – sikerült hozzájutniuk jó állapotban lévő, spórolós égősorokhoz, negyede áron.

A karácsonyfát a jövő héten állítják fel Komárom központi terén. Igyekeznek a tavalyitól szebben, ízlésesebben feldíszíteni.

A tavalyi adventi koszorú
A tavalyi adventi koszorú
 Árusok 

6-8 vásáros bódét állítanak majd fel a Klapka téren, a tervek szerint december 4-től advent utolsó vasárnapjáig árulnák a kézművesek a portékáikat. Meleg ital és étel (lángost, lepényt, stb.) is kapható lesz, hogy a hidegben fel tudjanak melegedni a látogatók. “Lesznek állandó árusok, viszont számítunk azokra a komáromi kézművesekre is, akiknek nincs olyan sok portékájuk, vagy esetleg nincs idejük minden nap kint állni. Ezért olyan bódékra is gondoltunk, amelyekben váltakoznának az árusok – tudtuk meg Bajkai Jánostól, az oktatásügyi és kulturális főosztály vezetőjétől. – Ez már abból a szempontból is jó lenne, mert így érdemes lenne többször kisétálni és körülnézni a téren.”

Az ilyen, kevesebb termékkel rendelkező komáromi kézművesek jelentkezését várják az oktatásügyi és kulturális főosztályon.

21122014_11-681x511
Idén, ahogy tavaly is, mobilkemencében fog sülni a mézeskalács

Szólj hozzá!