Mix 2019. 05. 21.

Európában is ritka építési módszert hoz régiónkba a komáromi F-G Stav

A komáromi kötődésű, ám több éven át Ausztriában tevékenykedő F-G Stav új építési módszerek bevezetésén dolgozik régiónkban, mely nemcsak gyorsabb, de költséghatékonyabb összeszereléssel is kecsegtet.

Az F-G Stav 2015-ben kezdte meg vállalati szintű tevékenységét, az elmúlt években pedig rengeteg tapasztalatot szerzett határokon belül és külföldön: “Világéletemben kőműves voltam. Annak idején Komáromban a Vásárcsarnok és az öregotthon építésénél is dolgoztam. Az évek során folyamatosan szélesítettem látókörömet az építészet területén, néhány éve pedig saját vállalkozásunkat is elindítottuk a nejemmel” – mondta az F-G Stav ügyvezetője, Tóth Gergő.

A cég családi vállalkozásként indult útjára, ma már azonban 10 állandó alkalmazottat foglalkoztat, valamint több céggel is rendszeresen együttműködnek. Szerkezetkész, nem szerelvényezett és kulcsrakész házak építését is egyaránt vállaljuk. Eddig 99%-ban külföldön, Ausztriában dolgoztunk. Családi házak és lakótömbök építésével is foglalkoztunk, többek között egy 22 lakásból álló épület megépítésében is együttműködtünk egy szlovák céggel. Mivel azonban Komárom környékiek vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy visszajöjjünk és a régióban tevékenykedjünk. Jelenleg már Pozsonyból és Komáromból is van néhány megrendelésünk” – beszélt az elmúlt évek tapasztalatairól és a közeljövőről Gergő.

Az F-G Stav építőipari cég emellett jelenleg egy Európában is ritka építési módszer “meghonosításán” dolgozik. Az épületeket alkotó, polisztirol vázú elemek összeszerelése sokkal gyorsabban zajlik a hagyományos módszernél, ráadásul költséghatékonyabbak is. “Egy magyar cég keresett meg minket azzal, hogy volna-e kedvünk együttműködni velük, és együtt Szlovákiában is terjeszteni a polisztirol vázú elemekből összeszerelt házakat. Magyarországon már van pár ilyen ház, emellett Ausztriában és Németországban is egyre elterjedtebb a módszer, de mondhatni még mindig ritkaságnak számít. Sokkal gyorsabb az ilyen típusú épületek építése, jobb a szigetelésük, emellett pedig legalább 30-40%-kal olcsóbbak is. Az egyetlen hátrányuk, hogy az elemekre többet kell várni, hiszen külföldről hozatjuk őket” – mesélt Gergő a Szlovákiában még “idegen” módszerről.

Az F-G Stav úgy tervezi, hogy bemutató céljából Komárom környékén is megépítenek egy ilyen típusú ház kisebb változatát. “Ha minden rendben megy, Komáromban, vagy a régióban is találkozhatnak majd az érdeklődők egy ilyen módszerrel épített, pár négyzetméteres házzal. Így is szeretnénk az embereket megismerkedtetni ezzel a módszerrel és előnyeivel” – mondta búcsúzóul Tóth Gergő.