Város 2023. 03. 01.

Új lakóházak épülhetnek a gadóci, évtizedekek óta kihasználatlan gabonatározókból

A Gadóc városrészen évtizedek óta kihasználatlanul álló, ormótlan gabonatározókból, illetve ezek körül lakópark épülhet – írja a szlovák ASB (architektúra, stavebníctvo, biznis) című webmagazin. A lap információi szerint már el is készült az ehhez szükséges tervdokumentáció.

A gabonatározókból két, 15 emeletes, modern lakóház épülne, amelyet alacsony, 4 emeletes lakótömbök egészítenének ki. Az új lakókomplexum az Ikrek-Gadóc ( Dvojičky – Hadovce) nevet viselné.

Az új lakóparkot keletről naperőművek, délről zöldterület, északról és délről pedig mezőgazdasági területek határolják. A környezet fontos része a mesterséges kanális is. Így az épületek megtervezésénel nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a már meglévő zöldterület és víz a lakópark szerves részévé váljon. A cél az volt, hogy a lakások ne zavarják meg az eredeti környezetet, hanem abba a lehető legtermészetesebb módon illeszkedjenek bele.

A gabonatározókból kialakított, 15 emeletes ikerházakban összesen 208 lakást építenének, ebből 130 kettő-, és 78 három szobásat. A négy emeletes lakótömbökben pedig 110, háromszobás lakásokat alakítanának ki. A cikk szerint bérlakásokról van szó. A lakásokhoz garázsok is tartoznának.

A befektető a Proctor nevezetű társaság, a lakópark tervezője Marián Ferjo – Tristan Studio.

FOTÓGALÉRIA: