Oktatás 2022. 06. 16.

Folytatódik a felvidéki magyar óvodák renoválása

Az Ógyallai Városi Hivatal még 2017-ben nyújtott be sikeres pályázatot, amely során a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda kapott jelentős támogatást. A fejlesztések ezennel tovább folytatódhatnak, hiszen a 2021-ben benyújtott második sikeres pályázatból újabb 79.200.000 Forint érkezett a Bethlen Gábor Alap jóvoltából.

A Magyar Kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében a határon túli magyar térségekben több mint 400, a Felvidéken több mint 150 bölcsőde és óvoda felújítását, illetve új intézmények építését támogatja a Magyar Kormány.

A legfrissebb nyertes pályázatnak köszönhetően az új tetőtéren belül megtörténik az új osztályok, a szociális és egy nagy közös helyiség kialakítása. Utóbbi kisebb kulturális rendezvényeknek adhat helyet, több mint 36 jelenlegi és 18 új óvodást kiszolgálva az intézményben.

A 2018-as átadás során az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda hozzávetőleg 700 négyzetméternyi tetőtérrel és tetőzettel gazdagodott a 60 millió forintos (körülbelül 200 ezer eurós) magyarországi támogatásnak köszönhetően.

„Arra fogunk törekedni, hogy óvodánk tovább bővüljön, s az ógyallai magyar ajkú szülők  gyermekeiket hozzánk tudják beíratni.

A kedves tanító nénik a gyerekekkel együtt megtöltsék tartalommal ezt a szép megújuló épületet“hangsúlyozta az épület tetőterének átadóján az egyre jobban elszlovákosodó város magyar intézményvezetője, Deme László iskolaigazgató, tudatosítva a magyar óvoda és iskola magyarságmegtartó erejét.

A következőkben az épület komplett hőszigetelése és a fűtőrendszer modernizációja a cél, mely az elkövetkezendő években hasonló támogatások révén vár az intézményre.