Kultúra 2020. 07. 03.

Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház június 29-ei évadzáró eseményén átadásra kerültek a kitüntetések, valamint a következő évadról is számos információ napvilágot látott.

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház közelmúltban kinevezett igazgatója évadzáró beszédében türelmet és kitartást kért az intézmény valamennyi munkatársától, valamint megköszönte azoknak a munkáját, akik segítettek a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatók pótlásában. Hozzátette: szeptembertől decemberig a helyzet stabilizálása érdekében kemény munka vár mindenkire, szükség lesz az odaadásra, a megértésre.

A színház művészeti vezetője, Varga Emese a következő színházi évad előadásait ismertette: a tavalyi évadról került át a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés játék, mely egyben az évadnyitó előadás is lesz. Ezt követően Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című zenés történelemleckéje kerül színre Czajlik József rendezésében. Látható lesz továbbá A vén bakancsos és fia, a huszár Eperjes Károly rendezésében, valamint és a Hat szerep szerzőt keres című színmű is, melyet Michal Vajdička visz színre. Varga Emese elmondása alapján az új előadások az identitás meghatározásának kérdését boncolgatják majd. A mi osztályunk ráadásul egy nagyobb színházi sorozat első része lesz, mely során szeretnék újraértelmezni a közép-európai, szlovákiai magyar közösség történelmi traumáit, fel nem dolgozott problémáit.

A Vasmacska Stúdiószínpadon két saját produkció kerül színre: a Matusek Attila által rendezett Hamlet a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem magyar növendékeivel, valamint A hentessegéd című előadás rendezőjének, Rastislav Balleknak egy új produkciója. Vendégelőadás Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde című monodrámáját Culka Ottó előadásában, míg Laboda Róbert és Matusek Attila által írt Pillanat, amely kilóg az időből című sci-fi monodrámát Matusek Attila játékában láthatja a közönség.

Garajszki Margit író, dramaturg a gyermekeknek és az ifjúságnak ajánlott bérletek előadásait ismertette. A Gyerkőc bérletben a Pataki András rendezte Tücsöklakodalom, valamint Écsi Gyöngyi Az élet és a halál vize című előadásokat kínálják a legkisebbeknek. Az alsó tagozatos tanulók a Tücsöklakodalom mellett, Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című meséje nyomán született előadást láthatják. A felső tagozatos tanulóknak a Kor-Zár verséneklő együttes és a Csavar Színház Rege a tűzről és jácintról című Nagy László ihlette produkcióját, valamint A vén bakancsos és fia, a huszár című előadást ajánlja a színház. A középiskolások a Mi osztályunk, A vén bakancsos és fia, a huszár előadások mellett a Hamletet, valamint Leopold Lahola Napfoltok című darabját tekinthetik meg. Shakespeare remekéhez középiskolai színházi vetélkedő is kapcsolódik majd, Hamlet nyomában címmel.

Banai Tóth Pál, a Komáromi Jókai Színház új gazdasági igazgatója elmondta, július 7-én Nyitrára várják a megye kulturális intézményeinek igazgatóit és gazdasági igazgatóit, hogy a 2021 és 2023 közötti költségvetésről tárgyaljanak. Továbbá bejelentette, sikerült elnyerni egy 730 ezer eurós megyei támogatást, melyből üvegfelület- és nyílászárócsere fog megvalósulni.

Az évadzárón átadásra került a Ferenczy Anna-díj, melyet 2016 és 2018 után immáron harmadszor kapott meg Szabó Viktor színművész; Fabó Mária, a marketingosztály vezetője pedig az évad Legjobb Színházi Dolgozó-díját vehette át.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként tüntette ki a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Szentpétery Aranka színművészt. A Komáromi Jókai Színház örökös tagja részére a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta az elnök, a koronavírus-járvány miatt ennek ünnepélyes átadására azonban nem kerülhetett sor. A színház igazgatósága így szintén az évadzárón köszöntötte a művésznőt egy virágcsokorral.

(jsz) 

Fotó: Milan Drozd