Kultúra 2021. 07. 15.

Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban

Csütörtökön véget ért a Komáromi Jókai Színház hatvankilencedik évada. Az évadzáró társulati ülés előtt Gál Tamás színházigazgató és Varga Emese művészeti vezető tartottak sajtótájékoztatót.

Nehéz időszak volt – jegyezte meg elöljáróban Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató – nemcsak a koronavírus-járvány, hanem az igazgatóváltással járó feladatok is terhelték az intézményt. Közben összetartó társulattá váltunk – fogalmazott a színházigazgató, hozzátéve, az összefogásnak hatalmas ereje van. Ugyan Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című darabját nem sikerült bemutatni, a Czajlik József rendezte előadás próbafolyamatát hatszor kellett félbeszakítani ugyanis a covid miatt. Húsz kisfilmet forgattak a magyar irodalom legjelentősebb íróinak, költőinek műveiből, amelyek az oktatásügyi minisztérium oktatási segédanyagai lettek. A várossal és a városi művelődési központtal összefogva létrehozták az Ünnepváró című cédét. Bemutatták A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínművet a Kossuth-díjas Eperjes Károly rendezésében, amely a Felvidék összes színpadán elfér. Ezzel az előadással úgy szórakoztatunk, hogy közben a kultúránkból is mutatunk egy szeletet – tudatta Gál Tamás.

Silvester Lavrík Csöndes ház, Spiró György Prah, illetve a Csavar Színház vendégjátékaként Mrožek Emigránsok című színművének előadásával a Komáromi Jókai Színház valamennyi bérletét kijátssza, és augusztus végén nyugodtan hirdetheti meg az új évadot.

Arról, hogy ebben milyen előadások szerepelnek Varga Emese művészeti vezető beszélt, előrebocsájtva, a koronavírus-helyzet beleszólhat a megvalósításba.

A tervek szerint elsőként Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres című színműve kerül a közönség elé Michal Vajdička rendezésében, majd Schwechtje Mihály filmrendező, színházrendező, bölcsész, egyetemi tanársegéd Örökség című darabját rendezi Rédli Károly a Benkő Géza Stúdiószínpadon. Az előadás után Dr. Hunčík Péter pszichiáter vezet beszélgetéseket.

Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét, a Soproni Petőfi Színház vendégjátékát, Gál Tamás címszereplésével, a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezésében tekinthetik meg a nézők.

A Presznyakov fivérek vígjátékát Bagó Bertalan rendezi majd Csónak, avagy előttünk a vízözön címmel. Nagy Péter István lesz a Don Juan rendezője, amely a budapesti Nézőművészeti Főiskola, a budapesti Szkéné Színház és a Komáromi Jókai Színház koprodukciójában valósul meg.

Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című művéből Gál Tamás rendez zenés darabot. A zeneszerző Lakatos Róbert, a koreográfus Juhász Sándor lesz. Lukáš Brutovský viszi színre Ibsen Kísértetek című drámáját. Örkény István Tóték című tragikomédiáját Béres Attila rendezi.

Még egy premiert terveznek a Benkő Géza Stúdiószínpadon. Jordi Galcerán Burundanga című darabját Matusek Attila állítja színpadra.

A gyermeknézők Garajszki Margit Mátyás sípja című kamarameséjének örülhetnek a szerző rendezésében. Gerendás Beáta Reunion című részvételi színházi produkcióját a fiatal nézőknek ajánlják.

Varga Emese elmondta, hogy az új évadban láthatja a közönség a Jászai Mari-díjas Bandor Évát, Cs. Tóth Erzsébetet, Gubík Ágit, Jókai Ágit, Kerekes Vicát, Rancsó Dezsőt és Szvrcsek Anitát.

A Bérletek éjszakáját augusztus 28-án, szombaton este 20 órai kezdettel tartják Komáromban, a Klapka téren, élő zenekarral, sok meglepetéssel.

Az évadzáró társulati ülésen elbúcsúztatták a nyugdíjba vonult Tallósi Erzsébet főkönyvelőt, köszöntötték a társulat távozó és érkező tagjait.

Elhangzott, hogy Lőrincz Margit alapító tag kezdeményezésére szabadtéri színészmúzeumot nyitnak októberben. Új színházi lapot indítanak Kulisszák színházi revü címmel, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna ötlete alapján pedig színházi kórus alakul. Ha a próbák jól sikerülnek, a kórus már az augusztus huszonnyolcadikai Bérletek éjszakáján bemutatkozhat a közönségnek.

(Bárány János, Fotó: Fóti Dávid – PHOTO:N)