Régió 2021. 08. 31.

Ezúttal Biankáért futnak a 2021-es Dögös Sprinten

Idén immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a régió talán legismertebb jótékonysági sportrendezvénye, a gútai Dögös Sprint. Ebben az évben Skuba Biankáért lehet a futócipőkbe bújni és megmozgatni magunkat szeptember 11-én.

Az öt éves Bianka súlyos testi rendellenességgel született, lényegében mozgásképtelen. De hogy ezen sikerüljön változtatni, most sokan tehetnek pusztán azzal, ha támogatják a 2021-es Dögös Sprint jótékonysági eseményt.

Az idei métára IDE kattintva lehet nevezni.

A kezdetektől napjainkig

A Dögös Sprint már hét éve igyekszik egy aktuálisan kiválasztott családnak adományokat gyűjteni, amit ők a lehető leghasznosabban tudnak gyermekük gyógyulására, fejlesztésére, életminőségének javítására fordítani. Az esemény az elmúlt években Csallóköz legnívósabb sportrendezvényei közé nőtte ki magát, ezzel is öregbítve a térség és Gúta városának jó hírét.

Ha pusztán a számokat nézzük, már az is beszédes, hiszen az első jótékony futáson kétszázan voltak, míg a koronavírus-járvány előtti utolsón, 2019-ben már nyolcszáznál is többen.

Tavaly, a különféle egészségügyi korlátozások ellenére is hatszázötvenen mozdultak meg az akción. A futás egy egész napos rendezvénnyé vált az elmúlt években, ahol az emberek különböző szórakoztató és hasznos kísérő programokon vehetnek részt.

A fejlődés mellett azonban a DGS Sprint három alappillére változatlan maradt. Az első a futás, azaz a sporttevékenység, hogy minél többeket rávegyünk a mozgásra, az egészséges életmódra, a második a jótékonykodás, illetve az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy élnek közöttünk olyanok, akiknek naponta meg kell küzdeniük a legátlagosabb tűnő tennivalókkal, feladatokkal valamilyen betegség, sérülés miatt. A harmadik pedig maga a közösségi összefogás, hiszen az elmúlt hét évben mindig egy kisebb tömeget sikerült mozgósítania a szervezőknek, akik eddig összesen 42980 eurót gyűjtöttek össze, ráadásul valóságos mozgalommá vált a rendezvény, ami újabb gyűjtéseket generált a résztvevők között.

Többször előfordult, hogy egy-egy csalóközi településen önálló adományozó akcióba kezdtek, melyek bevételét a DGS Sprintnek ajánlották.

Az emberekben sokkal több a jó szándék, mint azt gondolnánk, ráadásul velünk egy kicsit megmozgathatják magukat, illetve egy közösségi élmény részesei is lehetnek, miközben jól érzik magukat” – mondta az egyik szervező Kárpáty Ernő.

Fuss Biankáért

Skuba Bianka esete abban különbözik az eddig megsegített családoktól, hogy nála egyelőre még azt sem sikerült megállapítani, hogy valójában mi az a fő ok, ami miatt a gyermeknek állandó felügyeletre van szüksége. Pedig Bianka egy igazi életvidám kisember, aki futna, szaladna, egész nap a szabadban játszana a jó levegőn. A kislány imádja, ha a magasba feldobják, a szemei is mosolyognak, ha játszanak vele.

Aki 2021-ben csatlakozik a Dögös Sprinthez, hozzájárulhat a kislány alapbetegségének kiderítéséhez, hogy aztán onnantól a megfelelő kezeléseket kaphassa.

Az alábbi videóban részletesen meg lehet ismerni Bianka történetét:

Az elmúlt hét évben segített gyermekek listája IDE kattintva érhető el.