Régió 2023. 05. 10.

Minden láb Gáborkáért mozdul a tizedik DGS Dögös Sprinten

Az elmúlt 10 év múltja miatt talán már mindenki tudja a környékünkön, mi is az a Dögös Sprint – Gúta városának legnépszerűbb sportrendezvénye egyben jótékonysági esemény, amelynek bevételéből egy beteg gyermek gyógyulását, felépülését támogatják.

Ezúttal egy gútai kisfiú, Szabó Gáborka az, akin a sok-sok láb segíteni fog május 27-én. A gyermek 6 éves és egy ritka veleszületett genetikai-idegrendszeri betegséggel, az ALD-vel kénytelen megküzdeni.

A kimondhatatlan nevű Adrenoleukodisztrófia, azaz röviden ALD ismerős lehet a filmrajongóknak hiszen erről a szörnyű, illetve halálos kórságról készített nagy sikerű filmet 1992- ben az Oscar-díjas ausztrál filmrendező, George Miller, melynek címe Lorenzo olaja. Olyan sztárok adták a főszereplőket, mint a szintén Oscar-díjas Susan Sarandon, és az Oscar-jelölt Nick Nolte.

Gábor számára még van remény
Azt el kell mondjuk, hogy az adrenoleukodisztrófiát különlegessége, hogy kizárólag a fiúk kaphatják el, ennek oka, hogy a betegséget okozó hibás gén az X-kromoszómán található. Emiatt a betegséget okozó génváltozatot hordozó anyának, abban az esetben, ha lányuk születik az egészséges lesz (bár hordozója a hibás génnek), azonban ha ugyanennek az édesanyának fia születik, annak 50 százalék esélye van arra, hogy az utód beteg legyen. Sajnos Gáborka testvére, Damian is ALD-vel küzdött, ám 2021 nyarán a betegség erősebbnek bizonyult.

Minden segítségre szükség lesz
A jó hír az, hogy az ALD napjainkban már kordában tartható, köszönhetően a fent említett alkotásból megismerhető olajnak, illetve a csontvelő transzplantációnak. Szerencsére ezen már túl is van a Tündérkert Óvoda apró növendéke, akinek a csontvelő, mondhatni a karácsonyfa alá került, amolyan igazi ünnepi csodaként. A gyermeknél sikeres volt az orvosi beavatkozás és már az azt követő komplikációk kezelésénél tart, lassan gyógyulgat. Egy májusban sorra kerülő MR vizsgálat fogja megmutatni, hogy a betegséget sikerült-e megállítani. A hazatérte után is sokáig heti szinten jár majd ambuláns kezelésekre, rehabilitációra Gáborka, melyek költségéhez alaposan a zsebbe kell nyúlni. Ehhez volna szüksége az ovis srácnak minél több lábra május 27-én.

Merjünk nagyot álmodni és a jubileumi, tizedik DGS Dögös Sprinten döntsük meg az eddigi legnagyobb részvételt, érezzük jól magunkat, tegyünk az egészségünkért és nem utolsósorban támogassuk Gábort!

Egyénileg és csapatban is indulhatsz, sőt futhatsz a kutyáddal is. Mindemellett minden nevező kap egy csoda szép pólót, egy érmet és azt az utánozhatatlan miliőt, ami csak gútai Dögösben élhető át. Gyere, fuss velünk, hívd el egy barátodat, ismerősödet is!

Minden más tudnivalót, részletet megtalálsz itt: https://www.dgsprint.eu/

„Akkor majd utasíthatod az agyadat: – Hogy szóljon a lábamnak, az ujjaimnak, és bárminek, hogy azt tegyék, amit akarok! És aztán egy szép napon meghallom a hangomat és mindaz, amit gondolok, nem lesz többé a fejembe zárva.” (Lorenzo olaja c. film)

-Sajtóhír-