Kultúra Dél-komárom 2023. 05. 25.

Fiatal régészek tanácskoztak Észak és Dél-Komáromban

A dél-komáromi Klapka György Múzeum, az ELTE Régészeti Tanszéke és a Selye János Egyetem közösen szervezte nemrég az eseményt. Az első két napon a Selyén, míg a következő két napon a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban zajlott a konferencia.

– A rendezvény különösen fontos volt számunkra, mivel az ELTE Tudásközpont is a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban helyet foglal, ahol az egyetemi régészhallgatók nyári gyakorlatukat töltik, és részt vehetnek különböző kurzusokon – hangsúlyozta Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója.

A konferencián közel 70 előadó mutatta be legújabb kutatási eredményeit, és a két városrészből számos szakember és látogató is részt vett az eseményen.

A megnyitón Turi Bálint alpolgármester mondott köszöntő beszédet, aki történelmi pillanatnak nevezte a Brigetio Öröksége Látogatóközpont megnyitóját és az ELTE Tudásközpont létrejöttét.

Az új dél-komáromi múzeum az idei Komáromi Napok alatt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Az ingatlant a Magyar Királyi Méntelep laktanyájának építették az 1900-as évek elején. Az első világháború végéig 2 millió ló volt a monarchia területén. A komáromi méntelep eredetileg 12 épületből állt, fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést.

Mára csak a főépület, a tiszti lakás és a tiszti kaszinó maradt meg. Lótartással 1962-ig foglalkoztak, majd az épület lett a termelőszövetkezet központja. Később az önkormányzat vásárolta meg az üresen álló ingatlant.

Az új múzeumi kiállításba kihelyezett információkat QR-kódos, négynyelvű multimédia vezető egészíti ki, valamint egy virtuálisvalóság-játék, amely egy római városba, Brigetióban kalauzolja a látogatókat. Az állandó kiállítás négy termében látható például egy katonai díszsisak, valamint egy tetőfedő tégla, amelybe Publius Ovidius Naso híres ókori költő portréját és nevét karcolták bele, az egyetlen ismert ókori Ovidius-ábrázolásként.

Láthatók még a polgárváros lakóházait díszítő falfestmények, amelyek mitológiai alakokat, istennőket és lakomajeleneteket ábrázolnak. Kisebb állandó kiállítások mutatják be Klapka György hőstettét és a Komáromi M. Kir. Állami Méntelep Osztály történetét, amelynek egykori épületében a múzeum helyet kapott.