Kultúra Dél-komárom 2023. 04. 06.

Gazdag programokkal várja olvasóit a dél-komáromi könyvtár

A tavalyi évben teljes felújításon átesett Jókai Mór Városi Könyvtár egészen egyéni kulturális ajánlattal hívogatja a komáromiakat, és a városba érkezőket. Nemrég például Szlovákia legnagyobb fotóklubja állított ki az intézményben.

A Helios Fotóklub tagjai közt nem csupán szlovákiai, hanem cseh és magyarországi művészeket is találunk. A több mint 60 éves múltra visszatekintő szakmai társaság a „Könyv” elnevezéssel mutatta be legújabb alkotásait. A kiállítás tematikáját a közelmúltban felújított észak-komáromi Szinnyei József Járási Könyvtár átadása alkalmából született kötet adta. A fotókat április 21-ig lehet megtekinteni az intézmény olvasótermében.

Ugyanitt nemrég folytatódott az Endresz Csoport és a Komáromi Jókai Mór Könyvtár, „Komáromiak, Komáromiaknak, Komáromról” című előadás-sorozata. Kovács Péter levéltáros Dél-Komárom második világháborút követő, ‘1945-től 49-ig közt zajló újjáépítéséről beszélt. Megtudhattuk, hogyan építették fel a város munkásai, iparosai, a környékbeli falvak lakóival együtt a romokban heverő Lengyárat, a vasúti pályaudvart, a sportpályát, a vágóhidat, és persze az Erzsébet hidat.

A városvezetés 1945-ben fogadta el azt a hároméves munkatervet, amelyben szerepelt többek közt a tűzoltó laktanya, és félszáz lakás megépítése is. A fürdő, a kultúrház és a város egyik ikonikus építményének számtó víztorony az ’50-es, ’60-as években épültek fel.

Az eseménysorozat április 11-én folytatódik, mikor megnyitják a város második könyvmegállóját a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban. Április 14-én, a könyvtárosok világnapján ingyenes beiratkozással várják az olvasóközönséget. Április 20-án pedig Ördögh Ottó mutatja be Szőnyi fuga című új kötetét.