Kultúra 2018. 02. 26.

Gimisz – 25 év a diákszínjátszás szolgálatában

A Komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium újraindítása (1950) egybeesik az irodalmi színpad, a diákszínjátszás meghonosodásával. Kezdetektől fogva azzal a célkitűzéssel indult, hogy a szórakoztatáson túl nevelő-okító szándékkal szóljon az irodalom, a kultúra kedvelőihez, mindenekelőtt a diáksághoz. Már a 70- es évek elején megjelentek a modern elemeket, korszerű, sőt egyedi színpadi megoldásokat felvonultató rendezői koncepción alapuló darabok. A szlovákiai magyar középiskolák diákszínjátszásának fellegvárává vált iskolánk, többször voltunk a Jókai Napok díjazottjai, színjátszóink a legjobb alakítás díját is megkapták. Szinte összeszámolhatatlan, hogy hány alkalommal léptek a közönség elé diákjaink itthon, ill. a határon túl is. A hagyományos irodalmi színpad, ill. a diákszínjátszás emblematikus alakja a kezdetektől 28 éven keresztül Gáspár Tibor tanár úr volt. Az 1960-as évek közepétől hirtelen bekövetkezett haláláig Dobai János tanár úr is rendezett nagy sikerű darabokat.

A stafétát Kiss Péntek József vette át, aki a 90-es évek elején klasszikus szalagavatói műsorokat rendezett, majd 1993-ban megalakult a Gimisz diákszínjátszó csoport. A Gimisz mindmáig tartó töretlen szárnyalása a Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról című magyar musicallel indult. Az indulás után öt évvel egy másik színjátszó csoport is létrejött, amelyik B-szereposztásban tovább vitte az adott tanév színdarabjának sikerét. Később megalakult a középső Gimisz szintén Kiss Péntek József vezetésével. Számtalan fesztiválon és versenyen szerepeltek sikeresen. A teljesség igénye nélkül: többször is Nívódíjat nyertek a Jókai Napokon, a Petőfi Sándor Nemzeti Diákszínjátszó Fesztiválon fődíjasok lettek, a zsűri elé léptek Balassagyarmaton az amatőr színjátszók fesztiválján, az Egressy Béni Országos Színjátszó Találkozón Szepsiben, Székelyudvarhelyen az Országos Diákszínjátszó Fesztiválon, hatalmas sikert arattak a Határon Túli Magyar Fiatalok Kulturális Találkozóján, óriási élmény volt a pesti Thália Színház színpadán szerepelni; a főszereplők pedig nemegyszer a legjobb alakítás díját vehették át. Az ún. „Kisgimisz” Szabó Csilla drámapedagógus, a Jókai Színház akkori művészeti titkára vezetésével alakult meg 2001-ben. A nyolcosztályos kisgimnazistáinknak nyújtott kitűnő szereplési lehetőséget. A Duna Menti Tavaszon, a gyerekszínjátszók és bábosok országos seregszemléjén a Fantázia-díjat nyerték el.

Kiss Péntek József és társrendezője, Spátay Adriana tanárnő 20 év után távoztak a Gimisz éléről; a 2012/13-as tanévtől Csengel Mónika vezeti a Selye János Gimnázium Gimisz diákszínjátszó csoportjait: a „Kisgimiszt”, a középső és a végzősök alkotta csoportokat.

A Képzelt riporttól a Hairen, A dzsungel könyvén, a Valahol Európában, a Csinibabán, a Hyppolit a lakájon keresztül A lóvátett lovagokig, A Liliomfiig, a Diótörőig, az Abigélig (hogy csak pár darabot említsünk) ez alatt a 25 év alatt hozzávetőleg 2000 diák állt színpadra a Gimiszben. Közülük sokan választották életpályájuknak a színjátszást. Több diákunk végzett a pozsonyi, ill. a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Felsorolni is hosszú volna a lista, ismét a teljesség igénye nélkül említsünk pár nevet! Gáspár Tibor szárnyai alól indult Házi Tánya, Németh János, Kaszás Attila, Rancsó Dezső, Kádek Henriett, Kiss Szilvia; majd jött a Gimisz-korszak: Stubendek Katalin, Holocsy Krisztina, Szvrcsek Anita, Lajos András, Horváth Sándor, Csémy Balázs, Ficza István, Molnár Csaba filmrendező, Andrusko Marcella, Ponty Tamás, Molnár Gusztáv, Jókai Ágnes, Habodász István, Melecsky Kristóf, Szurcsík Ádám, Dékány Nikolett, Hernandez Franco Vivien, Aranyosi Zsolt, Hostomský Fanni, Szebellai Dániel…

2004-ben született meg a Csárdásirálynő c. darab, ebben debütált Borbély Alexandra, aki a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-filmben nyújtott alakításáért idén számos elismerésen túl a legjobb európai színésznő díját nyerte el, ill. a filmet Berlinben Arany Medve-díjjal jutalmazták, s beválasztották a világ legjobb idegen nyelvű filmjei közé, így az Oscar-díj esélyese is lett.

Spátay Adriana,

a Selye János Gimnázium tanára