Sport 2024. 02. 05.

Kiss Bence aranyérmet hozott Lengyelországból

A 2024-es SOLT Európa-bajnokság aranyéremmel végződött a 75 kilogrammos, kéköves kategóriában Kiss Bence számára. A varsói versenyen további két komáromi harcos, Kacz Ronald és Majer Dániel is helyt álltak, dobogót viszont ők nem értek el.

A sikeres 2023-as évad után, melyről ITT írtunk, az első idei küzdelem is hozott sikereket a komáromiaknak. Bár Bence számára a heti 7-8 alkalmas felkészülés egy kiadós betegséggel zárult, így még nagyobb lehetett az öröm számára, hogy jól tudott teljesíteni.

A SOLT profi kategóriájában több ADCC (nemzetközi grappling verseny az Abu Dhabi Combat Club szervezésében) és IBJJF (Nemzetközi Brazil Jiu-Jitsu Szövetség) világ- és Európa-bajnok indult már. Egy küzdelem 5 percig tart, és csak kopogtatással érhet véget, tehát nincs pontozás. Mínusz pontok csak szabálytalanságokért vagy passzivitásért járhatnak, és ha nem születik győztes, 1 perc hosszabbítás következik pontozással. Ha döntetlennel zárul a ráadás, bírói döntéssel hozzák ki a nyertest. “Piramis szerint, egyenesági kiesős küzdelemben volt részem csupa lengyel ellenféllel.” – meséli a komáromi bunyós.

Dániel későn kezdte a felkészülést, s bár jók az ösztönei, ez most nem volt elég a sikeres szerepléshez. Ronald esetében pedig kétszer is bírói/szervezői hiba lépett fel. Véletlenül ugyanis egy olyannal vívta meg küzdelmét, aki nem az ő ellenfele lett volna. “Csak ezután állhatott ki az eredeti ellenfele ellen, így második körben már nem teljesített elég jól. Természetesen kimerült az indokolatlanul megtartott meccsben, pedig esélyesnek tartottam őt is a dobogóra.”

Balról jobbra Majer Dániel, Kiss Bence és Kacz Ronald.

Mivel az adott sportág klubja döntheti el, kit indít el egy-egy versenyen, nem szükséges selejtezőn részt venni. “Nem olimpiai sportágról van szó, ezért az egyes országok nem nagyon támogatják a nagyszabású találkozókon való részvételt, sem a szövetségeket. Már ha egyáltalán vannak szövetségek az adott országban.” – meséli Bence a földharc egyik népszerű ágazatának nehézségeit.

Kiss Bence ADCC versenyein kezdőként egy bronz- és egy aranyérem, haladóban egy arany-, és profiban két ezüstérem birtokosa, az e cikkben említett Európa-bajnok aranyérem pedig a legfrissebb eredménye. Nem hivatásszerűen űzi a sportágat, család, munka és a csapata számára tartott jitsu-edzések mellett (akik között szintén sokan állnak ki versenyszinten is) azonban 33 éves kora ide vagy oda, a jövőben megcélozza a nemzetközi, nívósabb babérokat is. Hajrá!