Kultúra 2017. 09. 27.

Gyarapodott a komáromi iskolások száma

Néhány diákkal kevesebben kezdték meg az idei első évfolyamot a komáromi iskolákban, azonban összességében mégis nőtt a tanulók száma. Az alapiskolákba több mint 2700, az óvodákba több mint 900 gyerek jár Komáromban.

Idén szeptemberben ugyan csökkent az iskolakezdők száma (335 elsős, 12 nulladik osztályos), azonban a távozó kilencedikesek alacsony létszáma miatt összességében mégis nőtt az alapiskolákban tanulók száma. A hat önkormányzati iskolában 2471 tanuló jár a szeptemberi összesítés szerint, ami az elmúlt öt év fokozatos emelkedését jelenti. Emellett 254 tanulója van a Mariánum egyházi iskolának, amivel közösen 2725-re emelkedett a Komáromban alapszinten tanuló nebulók száma.

A magyar iskolák közül a Munka utcai és az Eötvös utcaiban volt jelentősebb emelkedés, míg a szlovák iskolák körében a Határőr utcai iskola létszáma gyarapodott nagyobb arányban. Ugyancsak fokozatosan bővül az egyházi iskola.

„Öröm látni, hogy egyre több a gyerek az iskolákba és a szakmai munka olyan színvonalú, hogy megyei és országos szinten a legjobbak között a komáromiak. Ugyanakkor elszomorító látni az oktatási intézmények épületeinek állapotát. Az elmúlt 25 évben egyetlen iskola sem került felújításra, a 13 óvoda közül is csak kevés. Az előző városvezetés fekete listát hagyott maga után a mostani időszakra, amivel a pályázati lehetőségtől elzárta a várost” – mondta el Szénássy Tímea képviselő, az oktatási és kulturális szakbizottság elnöke. Hozzátette „Örülök, hogy a bizottság javaslatára idén 200 ezer euróra emelkedett az intézmények javítására szánt keret, ami több mint 3 ezer gyereket szolgált. Fontos volna, hogy a jövő évi költségvetésben tovább emeljük ezt az összeget, mivel a komáromi iskolák és óvodák többet érdemelnek.”

A komáromi önkormányzati óvodákban jelenleg 41 osztályban 816 gyermek jár. Ezen felül még a Mariánum is 5 osztályban fogad 101 óvodást.

Iskolák letszama 2017-18

Iskolák nulladik első 2017-18