Kultúra Dél-komárom 2018. 06. 03.

Halat, vadat, hadijátékot

Néhány napja jelentette be a Monostori erőd ügyvezetője Vizeli Csaba, hogy a létesítményben az idei nyáron egyetlen olyan hétvége sem lesz, amely program nélkül telne el. A szezonnyitó máris remekül sikerült, hiszen június 1-jén a Jókai hétvége vette kezdetét, hogy másnap aztán igazi dunai halászléillat lengje be a bástya környékét.

A hagyományos Jókai hétvége első napján a Magyarock Dalszínház mutatta be A kőszívű ember fiai című történelmi zenés darabot. A musical a 19. századba, a szabadságharc idejére röpített minket. A mű főszereplői a Baradlay család tagjai. A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembe szegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richardot és Jenőt Bécsből. Kitört a forradalom. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő a szabadságharc leverése után az életét is feláldozza bátyjaiért. A műben – ahogyan a valós életben is – a hazaszeretet, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt. A főbb szerepekben Nagy Anikót, Mahó Andreát, Derzsi Györgyöt, Csengeri Attilát és Egyházi Gézát láthattuk. Szombaton az 1848/49-es nagyszabású történelmi tabló, a hadijáték és a puskamustra várta az erődbe látogatókat.

A június 2-án rendezett első komáromi Hallakomán mintegy félezer adag paprikás – hungaricumot osztottak ki. A baráti kezdeményezésből kinőtt egész napos programon azonban nem csupán a gasztronómia szerelmesei „laktak jól”, de azok is, akik kulturális feltöltődésre vágytak, hiszen a Glamour Dance és a Martosi Hagyományőrző Néptáncegyüttes fellépése mellett lehetőség volt kézműveskedni és sétahajózni is.