Város 2016. 09. 13.

Hamarosan új, keresztény szellemiségű idősek otthona nyílik városunkban

Szeptember 24-én 19:00 órai kezdettel Visser Ágnes aranykoszorús magyarnóta énekesnő és zenekara ad jótékonysági koncertet a Tiszti pavilon dísztermében. Az énekesnő a bő két órás koncert teljes bevételét a Timóteus Missziós Központ és Nyugdíjas Otthon felújításának befejezésére ajánlja fel. Az új, keresztény szellemiségű idősek otthona hamarosan megnyitja kapuit.

Visser Ágnes műsorában nótákat, csárdásokat, valamint Kálmán, Lehár és Huszka operett-részleteket hallhat a közönség.  A komáromiak számára már a tavalyi előadásról ismert kiváló budapesti és komáromi művészekből álló kilenctagú cigányzenekar nemcsak a kíséretet biztosítja, hanem Hubay, Reményi, Strauss, Brahms és Chachaturian darabjait is előadja.

A komáromi református gyülekezet tulajdonába tartozó Timóteus-házban 2006-tól tartanak a felújítások, a pénzügyi forrásokat pályázatokból, valamint adakozásból biztosítják. Tavaly a magyar kormány egymilliárd forintos támogatást ítélt az egyház magyar gyülekezeteinek, ebből az összegből 129 millió forint (több mint 400 ezer euró) jutott a Timóteus-házra.

timoteus-haz-e1473662749529
Már csaknem elkészült a Timóteus-ház. Fotó: Delta

A házban idősek otthona működne (40 fő részére), illetve a speciális gondozásra szorulók laknának benne. Fazekas László püspök, a komáromi gyülekezet lelkipásztora lapunknak elmondta: a céljuk egy olyan otthon kialakítása, ahol gondot fordítanának az ott élők lelki épülésére, megnyugvására is, keresztény szellemben természetesen.  „Elképzeléseink szerint például az otthonban napi rendszerességgel ellátogatna egy lelkész (aki idővel esetleg a Timóteus-ház lelkésze lehetne), tartanánk közös imádságokat, illetve mindenki ágya mellett ott lenne a Biblia is.” Az ápolók felvételénél a szakmaiság lesz a fő szempont, viszont előnyt fog jelenteni, ha az illető hívő keresztény.

Jelenleg csaknem készen állnak a munkálatokkal. Kívülről már befejezték az épület felújítását, csak kisebb, belső munkálatokra van szükség: mosdókat szerelnek fel, csempéznek, linóleumot helyeznek a padlóra, beépítik a kiskonyhát, felrakják az ajtókat.

A mostani, Visser Ágnes koncert bevételét a szobák berendezésére szeretnék fordítani.

Ahhoz, hogy a Timóteus-ház nyugdíjas otthonként működhessen, ahhoz be kell jegyeztetni a megyében. Erre mindig az adott év szeptemberéig van lehetőség. Ezt az időpontot sajnos lecsúszták – a munkálatokkal nagyjából novemberben lesznek kész. „Mivel nem szeretnénk, hogy a már kész épület egy évig üresen álljon, ezért megnyitjuk a speciális gondozásra szorulók számára. Az ilyen intézmény működését viszont minden év decemberéig lehet bejelenteni. Amennyiben sikerrel járunk, már februárban fogadhatjuk az első lakókat” – mondta el Fazekas László. 2017 szeptemberében pedig mint nyugdíjas otthont is regisztrálhatják, amely aztán 2018 januárjától kezdheti meg működését.

Ami még hátramarad a felújításokból, az a térkővel kirakott parkoló, a parkosítás, illetve a kerítés építése. Erre legkorábban már csak tavasszal kerül sor.

timoteus

A Timóteus-házat eredetileg komáromi protestáns fiatalok építették 1938-ban, fél év leforgása alatt. Fiúárvaházként működött, egészen a második világháború végéig. 1945-ben a Beneš-dekrétumok alapján az államé lett. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a rendszerváltozást követően megpróbálta visszaszerezni az épületet: ennek érdekében a kilencvenes években hosszadalmas és költséges pert folytattak. Végül a Timóteus-ház 2004-ben Komárom város tulajdonába került, ami szimbolikus áron, egy koronáért eladta a komáromi református gyülekezetnek. Sajnos azonban rendkívül rossz állapotban vették át az épületet. A felújítás 2006-tól tart.

Visser Ágnes és zenekara, valamint a komáromi református gyülekezet szeretettel vár mindenkit a szeptember 24-i koncertre, hogy mielőbb befogadhassa lakóit a keresztény elvek alapján működő nyugdíjas otthonba. Amellett, hogy felejthetetlen hangulatban tölthetnek el bő két órát, adományukkal, jegyeik megvásárlásával nemes ügyet szolgálhatnak.

A jegyek ára: 9 euró
Jegyárusítás:
Madách könyvesbolt, tel.: 0357731904
Református lelkészi hivatal Komárom, tel.: 0357702689

szeptember-24