Zöld Dél-komárom 2023. 03. 16.

Hamarosan újragondolt tanösvényen túrázhatunk a Szent Pál-szigeten

A (Dél-)Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. egy új információs táblarendszer kidolgozására kérte fel a helyi természetvédelemi szakembereket. A telepítési munkálatok várhatón a nyár elejére készülnek el.

Juhász Márton, környezetvédelmi szakember, az információs táblarendszer egyik tartalmi tanácsadója elmondta, az infopontok tematikájukban újra gondolt formában követik az első helyi természetvédelmi tanösvény helyszíneit, amely évtizedekkel korábban, Barassó Péter helyi vadász jóvoltából készült.

A Szent Pál-szigeteki tanösvénytáblák az ártéri ökoszisztémát, a Natura 2000-es területeket, a helyben fellelhető faóriások erdőjét, a szigeten élő ritka vagy védett növényfajokat, a földön – vízen- levegőben élő emlősöket, a dunai ártér madárvilágát, az itt fellelhető kétéltűeket, hüllőket, rovarokat, a víz alatti világot és a lábunk alatt található kincseket, valamint az egykori és mai helyi (öko)gazdálkodást mutatják be.

– A turisztikai szezonra elkészülő tanösvény létrehozásával egy hároméves folyamat zárul le, melynek során a komáromi zöld helyszíneket igyekszünk bemutatni több felületen is. Ennek első lépéseként a Városmarketing Kft. tanácsadásával még 2021-ben jött ki a ZöldKomárom nevű alkalmazás, mely a komáromi természeti értékeket hivatott bemutatni. A zöld szemlélet jegyében, pályázati forrásból készült mobil app ingyenesen letölthető a Google Play áruházból, és az AppStore-ból is. Jóvoltából Dél-Komárom természetvédelmi és zöld területeit ismerhetjük meg, ezen belül is a helyi védettséget élvező helyszíneket, növény és állatfajokat. Az alkalmazás számos érdekes információt és tudnivalót tár elénk. A program többek közt azt is lehetővé teszi, hogy játékos kvíz formájában, tudáspróbán is teszteljük magunkat. A tervek szerint ezen felül hamarosan kézbe vehető majd a Zöld Komárom című természetvédelmi füzet, jelen tanösvényt pedig a nyár elejétől barangolhatjuk be – tette hozzá Radics Gábor, a Városmarketing Kft. ügyvezetője.

A mintegy 7 km-es túra különleges élményt nyújt a helyieknek, vagy épp a városba érkező, a komáromi természeti kincsek után érdeklődő turistáknak is.