Régió 2015. 10. 01.

Túrára fel: tanösvény épült a Szent Pál- szigeten

Sokszor messzire utazunk, hogy szép és különleges helyeket lássunk, pedig a csodák körbevesznek bennünket. Koppánymonostoron például olyan mocsaras-lápos hely található, amilyen nincs még egy Magyarországon, hiszen a Duna szabályozása miatt ezek a területek eltűntek. A Szent Pál-szigeten számos különleges, és védett növény- és állatfaj él, melyek a most átadott tanösvénynek köszönhetően bárki számára megcsodálhatók.

A hét kilométer hosszú, 10 állomásból álló tanösvényt a Duna-Gerecse Nonprofit Kft. alakította ki a Koppánymonostori Szent Pál – szigeten, ahol egykor Jókai Mór Aranyember című regényének filmváltozatát forgatták. A sziget egyébként Őrsújfaluval szemben helyezkedik el, a Duna túloldalán.

A holtág élővilága egyedülálló: a holtágban több, százévesnél idősebb tölgy található, de megmaradtak a római katonák által telepített vadszőlők, és mindig teremnek az egykori grófi gyümölcsös elvadult fái. A szigeten védett orchideafajta, téli zsurló, hóvirág, őszi kikerics és tavaszi csillagvirág is találhatók. Az állatok között megfigyeltek fekete gólyát, réti sast, hódot és találkoztak már egy pár aranysakállal is.

6
A Monostori Ártéri Tanösvény az Erdő utca végén álló magyar-angol-német-szlovák nyelvű információs táblától indulva, a Duna mellékágát követve vezet be a Kerek-szigetre, majd a Szent Pál-szigetre. A hét kilométer hosszú, 10 állomásból álló tanösvényen számozott oszlopok jelzik a megállóhelyeket. A hozzájuk tartozó adatokat pedig egy füzetből olvashatóak el. Ezt a füzetet egyelőre csak a Tourinform irodában lehet megvásárolni.

A könnyebb elérhetőség kedvéért a látnivalókat felfűzték egy virtuális útvonalra is, amely elérhető mobilapplikáción keresztül, magyar, angol, német és szlovák nyelven. A túravonalak gyalogosan és kerékpárral is megközelíthetők.

Link a térképre:
http://www.komarom.hu/admin/adatok/felth/3474/dokumentum.jpg

Az élővilág bemutatásán túl a tanösvény ismerteti a látogatókat a régi vizafogók, aranymosók és bőgőshajósok mesterségével is.

Forrás: MTI, Komarom.hu
Fotók: Komarom.hu, Bolyongások blog

15 DSCN5294 DSCN5305 DSCN5322

Szólj hozzá!