Mix 2023. 06. 15.

Három embercsempészt is lefüleltek ma és tegnap – Autósüldözés Komáromban

Három „migráns-fogás” is történt két nap során Nyitra megyében – ezek közül kettőre Komáromban, a harmadikra pedig Helembán került sor. Összesen 31 illegális határátlépőt fogtak el.

Az első eset keddről szerdára (2023. jún 13-14) virradó éjjel történt Komáromban – ez valóságos autós-üldözésbe torkollott, amelynek a rendőrök úgy vetettek véget, hogy kénytelenek voltak fegyverrel kilőni a migránsokat szállító autó kerekét. A komáromi rendőrség a határellenőrzés során le akartak állítani fekete, magyar rendszámú Mercedes ML gépjárművet, azonban a sofőr tovább hajtott. A városon keresztül menekülni kezdett, mire a komáromi rendőrök üldözübe vették. Az akciófilmbe is beillő jelenetekhez csatlakoztak a határőrzésben segítő zsolnai egység járőrei is.  A sofőr átvágott egy éppen lezárt vasúti sorompón is (közeledett a vonat), így próbált kikeveredni a városból. Azonban a töltésre került. A kajakház közelében az egyik pillanatban egy személy kiugrott az anyósülésről, futva próbált elinalni – azonban az autósüldözés tovább folytatódott.

Az autóst végül csak úgy tudták megállítani, hogy a zsolnai rendőrök szolgálati fegyverükkel kilőtték a jármű mind a négy kerekét Komárom és Ógyalla között. A magyar rendszámú autó volánja mögött egy 23 éves moldovai férfi ült, aki szintén megpróbált futva elmenekülni, de a rendőrökkel szemben nem volt esélye.

Az autó hátsó ülésén kilenc felnőtt férfit találtak, mindannyian szíriai állampolgárságú bevándorlók voltak. A sofőr azt állította, pénzért cserébe kapta azt a feladatot, hogy szállítsa a migránsokat Magyarországból Szlovákiába.  Iratokat is találtak náluk, amiket vélhetően a szerb hivatal adott ki, és ezek alapján mind ugyanazon a napon, január 1-én születtek, csak más-más évben. A férfi valószínűleg előzetes letartóztatásba kerül majd.

A második esetre ma reggel került sor Komáromban, ezzel volt a legkevesebb bonyodalom. Egy Opel Vivarót állítottak meg a komáromi rendőrök, a 19 éves lengyel férfi pedig eleget tett a felszólításuknak. Az autóban 11 szíriai utast találtak.

Fénykép forrása: Dunatáj FB, olvasói fotó

Végül az érsekújvári rendőröknek kellett intézkedniük Helembánál. Egy Ford Galaxy típusú gépjármű ugyanis megpróbált átkelni a határátkelőhelynél kihelyezett betonakadályokon. Ez viszont nem sikerült neki, fennakadt rajtuk. A 20 sofőr ebben az esetben is moldáviai illetőségű volt, s 11 szíriai menedékkeresőt fuvarozott.

 

A harmadik esetre végül ma reggel került sor Komáromban, ám ezzel volt a legkevesebb bonyodalom. Egy Opel Vivarót állítottak meg a komáromi rendőrök, a 19 éves lengyel férfi pedig eleget tett a felszólításuknak. Az autóban 11 szíriai utast találtak.