Város 2017. 05. 07.

Hitből épült: megnyitotta kapuit a Timóteus-ház

Tegnap (május 6.) ünnepi istentisztelet keretében megnyitotta kapuit a komáromi református gyülekezet tulajdonában lévő Timóteus-ház. Az épület visszaszerzéséért 15 évig harcoltak, a felújítás 10 évig tartott. Sokszor széllel szemben, máskor reményvesztve haladtak, de kitartottak. És megérte. Tegnap egy nagyon szép, 38 fő befogadására alkalmas, keresztyén szellemiségű otthont adtak át az idősek és a speciális gondozást igénylők számára.

Az ünnepségen részt vett

többek közt Dr. Mező István Mózes, a Magyar Kormány – Emberi Erőforrások Minisztériuma  osztályvezetője; Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke; Stubendek László, Komárom polgármestere, valamint német és holland segélyszervezetek elnökei. Az ünnepséget a komáromi gyülekezet lelkipásztora, Fazekas László püspök vezette le, az ünnepi istentiszteletet Dr. Erdélyi Géza, tiszteletbeli püspök tartotta.

Dr. Erdélyi Géza nyugalmazott püspök tartotta az ünnepi istentiszteletet

Megható beszédet mondott többek közt az idős Szenczi László bácsi, aki árvaként a Timóteus-házban nevelkedett. Az ünnepség úgyszintén megható pontja volt a 86 éves Keszegh Júlia szavalata, aki 15 évesként  került kapcsolatba az itt lakókkal, sok szép emlék köti az épülethez.

Megható volt Szenczi Laci bácsi visszaemlékezése, aki árvaként került az intézménybe

Az épület története egészen különleges,

egy nem hívő ember számára is elgondolkodató. Akár jelkép is lehetne: szimbolizálja a komáromi gyülekezet Istenbe vetett hitét, erejét. A Timóteus-házat komáromi protestáns fiatalok építették 1938-ban (fél év leforgása alatt!). Fiúárvaházként működött, ahol az árvák nevelését önkéntesek vállalták. 1945-ben a Beneš-dekrétumok alapján az állam eltulajdonította az épületet, mivel „megbízhatatlan jogi személyről van szó.” A rendszerváltozást követően megpróbálták visszaszerezni: a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a kilencvenes években hosszadalmas és költséges, több százezer koronába kerülő pert folytattott ezért. Mikor már úgy tűnt, nincs semmi remény, 2004-ben a Timóteus-ház Komárom város tulajdonába került — amely szimbolikus áron, egy koronáért eladta (visszaadta) azt a komáromi református gyülekezetnek. Sajnos azonban az épület ekkor már használhatatlan állapotban volt.

Ilyen állapotban kapták vissza az épületet

A felújítás 2006-ben kezdődött meg: elsősorban bontani kellett, el kellett távolítani a már használhatatlan részeket. Lényegében csak a keresztfalak maradtak meg. Az átalakítás terveit az örsújfalusi FKF design készítette, a kivitelező cég a komáromszentpéteri Szabolcs László – STAVITEL volt.

A renoválásba szinte fillér nélkül vágtak bele, nem állt rendelkezésre semmilyen anyagi forrás, és ez a pénztelenség végigkísérte az egész folyamatot. A pénzt adakozásból, az adó 2%-ból, jótékonysági koncertek bevételeiből és pályázati forrásokból szedegették össze. (Itt érdemes megemlíteni a német Gustav-Adolf Werk, valamint a holland Stichting Jagtspoel Fonds és Stichting Broederschaft Slovakie nevezetű segélyszervezetek neveit, akik nagyobb összegekkel  támogatták az építkezést.) Összesen évi 40-50 ezer eurót tudtak a renoválásra költeni.

Sokszor úgy tűnt, sziszifuszi munkába vágtak

A pénzügyeket Fazekas László püspök-lelkipásztor kezelte, az építkezés vezetője Czékus Dezső presbiter volt. Fontos megemlíteni a gyülekezeti tagok önkéntes munkáját (az adakozás mellett): ha kellett, vakolatot vakartak, ha kellett, építési anyagokat szállítottak, takarítottak, kertet rendeztek – vagy épp jótékonysági koncerteket szerveztek. Ki-ki a maga módján, ahogy csak tudott, de valamilyen módon hozzájárult az épület felújításához. Úgyhogy a tegnapi átadás valóban az egész gyülekezet sikere volt.

2016 elejére a munkálatok feléig jutottak

Azonban a tavalyi év elején a legtöbben még szkeptikusak voltak. Ugyan már! Ez már sosem készül el! Ugyanis 2016 elejéig csak az építkezés feléig jutottak. Ekkor azonban a Magyar Kormány – Emberi Erőforrások Minisztériuma akkora összeggel támogatta meg a felújítást (521.594 ezer euróval), amivel 2016 decemberére nem csak hogy be tudták fejezni az építkezést, de a működéshez szükséges engedélyeket is el tudták intézni! Nyugodtan kijelenthető: a magyar kormány segítsége nélkül nem került volna átadásra a Timóteus-ház. És ezért a gyülekezet nagyon hálás. A parkosításhoz Komárom Város adott 2000 eurót.

Dr. Mező István Mózes, a Magyar Kormány – Emberi Erőforrások Minisztériumaának osztályvezetője Fazekas Zsuzsanna lelkipásztorral átvágják a szalagot

De nézzük a lényeget: milyen lett a Timóteus-ház?

Az épület a tetőtér beépítésével három szintes lett.  Összesen 38 fő befogadására alkalmas, azonban a tetőteret még nem sikerült megnyitni, így egyelőre csak 23 beteget vagy időst fogadnak. A földszinten találhatók a személyzeti helyiségek, a konyha, a betegszoba, az ebédlő, stb. Az első emeleten két ágyas szobák vannak, két szoba egy egység, közös toalettel és zuhanyzóval. Ezen a szinten találtam egy kellemesen berendezett közös helyiséget is, társalgót. A második emeleten egy- és két szobás helyiségek találhatók, minden szobához tartozik kiskonyha és szociális helyiség is (WC és zuhanyzó).

Ilyen volt – ilyen lett

Az épület két szárnyú, így az első és második emeleten, jobb- és bal oldalra is ugyanannyi szoba található. Természetesen minden emeleten található nővérszoba, középen. Összességében a szobák szerényen, de ízlésesen berendezettek, új bútorokkal ellátva (a társalgót rendezték be régebbi, de tökéletes állapotban lévő bútorokkal.) Minden van ami kell, és az egész kellemes, jó hangulatot áraszt.

Az igazgatónő már megvan, a személyzet válogatása zajlik

Az igazgató személyét pályázat útján, majd felvételi beszélgetés alapján választották ki, nyertese Gönczöl Tóth Hilda lett. Gönczöl Tóth évekig a ZaMED kft. gyorsmentő állomás központjának technikai részlegét vezette (például biztosítókkal tárgyalt), majd anyasági szabadságát töltötte. Református intézményről lévén szó, fontos volt a vezető lelkisége is, a poszt betöltésének egyik feltétele volt a lelkészi ajánlás. Gönczöl Tóth a dunamocsi gyülekezet tagja volt, onnan kapta az ajánlást is (jelenleg Komáromban él).

Az igazgató asszony a gondozó-ápolói munka mellett kiemelt figyelmet kíván szentelni a lelkigondozásra és az idősek „szellemi fitten tartására.” Szoros kapcsolatot szeretne kiépíteni a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán működő szociális munka és missziológiai tanszékkel.

Fazekas László püspök, a komáromi gyülekezet lelkipásztora lapunknak elmondta: a céljuk egy olyan otthon kialakítása, ahol gondot fordítanának az ott élők lelki épülésére, megnyugvására is, keresztény szellemben természetesen.  “Elképzeléseink szerint például az otthonban napi rendszerességgel ellátogatna egy lelkész (aki idővel esetleg a Timóteus-ház lelkésze lehetne), tartanánk közös imádságokat, illetve mindenki ágya mellett ott lenne a Biblia is.” Az ápolók felvételénél a szakmaiság lesz a fő szempont, viszont előnyt fog jelenteni, ha az illető hívő keresztény.

Telt ház esetén 17 fős személyzettel számolnak (ápolókkal, egészségügyi asszisztensekkel, nővérrel, rehabilitációs szakemberrel, takarító személyzettel). Az állásinterjúk már zajlanak, egyelőre 5-6 ápolóval indulnak, a főnővér április 15-én lépett munkába. „Komoly elvárásaim vannak a személyzettel szemben – mondja az igazgatónő – fontos, hogy az intézmény lakói otthon érezzék magukat nálunk.”

Már várják az idősek/betegek jelentkezését is

A Timóteus Szociális Intézmény kettős feladatot lát el: nem csupán idősek otthonaként, hanem ún. speciális intézményként működik majd. Ez azt jelenti, hogy az időseken kívül Alzheimer-kóros, szklerózisos és demenciában betegeket is fogadnak.

A betegek/idősek már jelentkezhetnek a timoteus.kn@gmail.com email-címen. A ház pontos címe: Novozámocká cesta 1237/3, Komárom.

Dráfi Anikó,
Fotó: Turányi József, ref. gyülekezet

A 86 éves Keszegh Júlia ifjúságának szereplőire is emlékezett szavalatával. Mellette az egész Timóteus-ház ügy mozgatórugója, Fazekas László püspök
A tegnapi átadás valóban az egész gyülekezet sikere volt.