Város 2020. 11. 09.

Ilyen eredménnyel zárult a hétvégi önkéntes tesztelés Komáromban

Bár az első körben mért eredmények alapján nem lett volna kötelező, Komárom városa a múlt hét végén is felállított egy mintavételi helyet, ahol a lakosok COVID-19 antigén gyorsteszttel történő tesztelése zajlott. A két nap alatt összesen 1 216 személy tesztelése zajlott le.

Mivel az október végi országos tesztelésen a Komáromi járásban mért pozitív teszteredmények aránya a kormány által meghatározott kritikus érték (0,7%) alatti volt, ezért a járásban nem írták elő kötelezően a tömeges tesztelés ismételt megszervezését. A Komáromi önkormányzat azonban úgy döntött, hogy bár önköltségen (mivel az állam nem téríti a zöld járásokban a költségeket), de november 7-én és 8-án ismét felállít egy mintavételi helyet a tesztelés iránt érdeklődők számára.

Az egy héttel ezelőtt tapasztaltak alapján a mostani tesztelés iránt is nagy volt az érdeklődés és gyakran több órás sorok kígyóztak. A Matica slovenskában felállított mintavételi helyen a két nap alatt több városi képviselő és városi hivatalnok is bekapcsolódott a munkába. A védőfelszereléseket a HORMI cég támogatásával sikerült bebiztosítani, továbbá a Matica ház igazgatója, Jozef Černek a helyszín biztosítása mellett is nagy részt vállalt a munkában.

A hétvégi tesztelés első napján a Komáromi járás lakosain kívül sok más járás lakosai is részt vettek. Szombaton összesen 593 személyt teszteltek le a helyszínen, akiknél 14 pozitív leletet találtak. Egy nappal később, november 8-án 18.00 órakor fejeződött be az önkéntes tesztelés hétvégéje. A második nap összesen 623 személyt teszteltek, közülük 7 esetben mutatott pozitív eredményt a teszt. A két nap alatt összességében így 1 216 önkéntes kereste fel a mintavételi helyszínt, közülük 21-en voltak pozitívak, ami 1,73%-os arányt jelent.

Szintén a teszteléssel kapcsolatos hír, hogy november 9-én Komárom városa bejelentette, mobil tesztelőállomást nyit a Szövetkezet utcában. A tömeges teszteléshez hasonlóan itt is antigéntesztekkel fogják tesztelni a lakosokat és csakugyan ingyenes lesz.