Kultúra Dél-komárom 2019. 03. 14.

Ilyen lesz az új dél-komáromi múzeum

Komoly változást hoz a dél-komáromi Komáromi Klapka György Múzeum és a város életébe is két fontos, fejlesztést előremozdító pályázat. A helyi önkormányzat sikerrel pályázott, és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból mintegy 250 millió forint forrást nyert a hajdani mezőgazdasági kombinát felújítására, ahová a múzeum főépületét költöztetik – írja a Komáromi Újság.

Az Igmándi úton található, jelenleg még elhagyatott, komoly felújításra és átalakításokra szoruló ingatlan a város tulajdona. Az egykori méntelep, majd kombinát épülete – az esedékes korszerűsítés után – múzeumként működhet úgy, hogy abban az ELTE Régészeti Tanszékének egy kihelyezett oktatóközponti szerepét is betöltheti.

A közbeszerzési eljárást követően, várhatóan tavasszal a kivitelezés is megkezdődhet egyrészt az állagmegóvás, másrészt az új elképzelések megvalósítása érdekében.

Számadó Emese múzeumigazgató azon reményét fejezte ki, hogy a jövő évben megnyílhat a minden elvárást kielégítő új múzeumi épület. Első lépésben a földszinti rész nyílna meg, ahol a római kori állandó kiállítás kaphat majd helyet némi átrendezés után. Ezzel kapcsolatban nagyobb léptékekben gondolkodnak, hogy a Brigetióban feltárt épületek mintájára rekonstrukciók is szerepelhessenek példatárként. A látogatók megnézhetik majd a legszebb tárgyi emlékeket és falfestményeket is, többek között az ókori lakomajelenetet ábrázoló falfestményt, a közel két évtizedig a raktárban nyugvó, s jelenleg restaurálás alatt lévő részeivel kiegészítve. Főképp a fiatalok érdeklődéséhez és a mai modern múzeumok képéhez igazodva kiterjesztett- és virtuális valóságok bemutatások is helyet kapnak a kiállításban.

Az épületben kialakítanak időszaki bemutatóteret, múzeumpedagógiai foglalkoztatót, raktárat, kávézót. Az emeleten irodák, kisebb gyűjteményi raktárak és egy könyvtár kap helyet, ahol a kutatómunkát végzők és a régészhallgatók is dolgozhatnak. Egy későbbi időpontban jöhet létre a város helytörténeti kiállítása ugyanitt. Helyet kaphat – többek közt – Horsa Istvánné önkéntes néprajzi gyűjtő „Két haza egy szívben” elnevezésű, a felvidéki kitelepítések témakörét bemutató néprajzi gyűjteménye. Az értékes válogatást – amit család-, gazdálkodás- és életmód történetek, egyéb forrásanyagok gazdagítanak – 1997-ben adományozta a múzeum számára a gyűjtő.

A várva várt fejlesztés kiszolgálja majd a múzeumi lét egyéb elvárásait és előírásait, beleértve az állományvédelmi feladatokkal járó szabályokat is. A múzeumigazgató azt is elmondta, hogy jelenleg a főépület minden zegzuga raktárként üzemel, ahol ásatásonként több ezer tárgyat tárolnak.