Turizmus Dél-komárom 2023. 10. 10.

A héten indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25. és november 12. között ismét megrendezik Magyarországon a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatot. A kezdeményezéshez Dél-Komárom is csatlakozott!

Amint az az esemény központi honlapján is olvasható a Múzeumok Őszi Fesztiválja idei koncepcióját a tudomány és a technológia témakörök mentén alakították ki; ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására.  A mai világot erősen meghatározó technológiai vívmányok dömpingje új perspektívákat nyitott a múzeumok számára is. Mivel a látogatók többségének fejében még mindig a múzeumok korábbi, hagyományos tárgyközvetítő szerepe él, fontos felhívni a figyelmet a mai, digitalizált tartalmakat is közvetítő, és a célcsoportokat interaktív módon bevonó múzeumra.

Ezért a közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánják ráirányítani a figyelmet.

A 2023-ban meghirdetett tíz programtematika közül egy a múzeumi szakmának és kilenc a nagyközönségnek szól. Az új témakör idén a Csak természetesen címet kapta, és elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat minden évben a 16+os tematikával szólítják meg, amelynek ezúttal a Kerülj pályára! alcímet adták. A hátrányos helyzetű látogatók múzeumi hozzáférésének növelésére ösztönözik a múzeumokat a Hozzáférhető múzeum tematikával, ennek keretében lehetőség nyílik utazó múzeumi programok megvalósítására is. Visszahozták idén a korábbi évek sikeres témakörét, a Múzeumi kulisszatitkokat, amelyen belül a Raktárlesen című programtípust is ajánlják a múzeumok figyelmébe. 

A dél-komáromi Klapka György Múzeum munkatársaival október 13-án, azaz e hét pénteken 14 órától a helyi köztemetőben indulhatunk rendhagyó történelmi barangolásra. A hónap végén, október 31-én, 18 órától gyertyafényes tárlatvezetésre várják az érdeklődőket a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba, míg november 7-én, 17 órától sörtörténeti előadásra kerül sor ugyanitt.

(Az oszifesztival.hu cikke alapján)