Kultúra Dél-komárom 2023. 05. 04.

Ismét új kalandokra hív békebeli tüzértiszt!

A 2021-ben kiadott Szuronyffy Szaniszló és a komáromi kisleány című kötet nagy sikert aratott a gyerekek körében, csakúgy, mint a tavaly kiadott második rész. A Komáromi Városmarketing Kft. gondozásában megjelentetett sorozat, most a harmadik fejezetéhez érkezett. A könyvet ezúttal is Szabó Olivér írta és Barta Zsanett illusztrálta.

Az első részben a két főszereplő Szaniszló és Luca Dél-Komárom neves, turisztikailag kiemelt helyszíneit járta be, míg a második rész egyfajta időutazás volt, a főszereplők Komárom olyan híres szülöttjeivel találkoztak, mint Jókai Mór, Egressy Béni vagy épp Lehár Ferenc. A gyerekek az „egy Komáromot”, a történelmi Komáromot is megismerhették a könyvből.

A napokban megjelentetett harmadik rész a város legfontosabb történelmi eseményeit idézi fel. Így a gyerekek ellátogathatnak az ókori római birodalom legnyugatibb katonavárosába, Brigetióba, felidézhetik a kora középkori váralapítást, megismerkedhetnek a komáromi kémnő, Kottaner Jánosné történetével, a várost csaknem teljesen romba döntő földrengés eseményeivel, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc napjaival, végül pedig a város, az első világháborút követő időszakával is.

Az ingyenes kiadványok Dél-Komáromban több helyen is elérhetők lesznek, így a turisztikai attrakciók mellett a Tourinform Irodában is.

A helytörténeti kötet a tervek szerint jövőre is folytatódik. A negyedik rész Komárom zöld értékeit mutatja majd be. A Városmarketing Kft. további tervei közt szerepel, hogy Lucával és Szaniszlóval színházi produkció keretében és mesefilmen is találkozhassanak majd a gyerekek. A cél az lenne, hogy a két mesefigura igazi komáromi kabalává válna a gyerekek körében.