Kultúra 2023. 04. 27.

Csillagot kapott Mokos Attila a komáromi Hírességek sétányán

Városunkban egy új, ötletes hagyomány van kialakulóban: a Tatra Mozi előtti macskaköveken szeretnének egy „Csillagsétányt” kialakítani, hollywood-i mintára. És miért is ne? Vannak művészeink, filmes szakembereink, akikre méltán lehet büszke az egész város.

Ilyen személyiség Mokos Attila is, akinek nevét tegnap, azaz 2023. április 26-án vésték bele a Komáromi Csillagsétány utcaköveibe. Mokos a Komáromi Jókai Színház tagja, és színpadi szerepei mellett sorra játssza a filmszerepeket. Mindegyikben kiváló teljesítményt nyújt. Ennek köszönhetően országos ismertségre tett szert. Ez évben több elismerésben is részesült: márciusban Jászai Mari-díjas lett, ami az egyik legkomolyabb, színművészeknek járó, magyarországi elismerés. Április 15-én pedig a Szlovák Televíziós és Filmakadémia előző év legjobb filmes alkotóinak járó, a Nap a hálóban (Slnko v sieti) két díját is hazavihette. A Piargy c. filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi színész díját kapta, a Fehér lovon fekete (Čierne na bielom koni) c. filmbeli alakítását pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták.

Így aztán nem volt kérdés, hogy idén a Komáromi Jókai Színház egyik legsikeresebb színművésze előtt tisztelegnek ilyen módon – mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere a tegnapi csillagavatáson. Ahogy az a legutóbbi komáromi testületi ülésen is elhangzott, még senkivel sem fordult elő, hogy a legmagasabb szlovák filmelismerés keretén belül a legjobb főszereplő és legjobb mellékszereplő díját is átvehette volna.

Az első csillagot  Ivan Reitman kapta 2021 őszén , majd néhány hónappal utána – már 2022-ben – a másodikat Kaszás Attila. Egyértelmű volt, hogy 2023-ban Mokos kapja a harmadik csillagot, a következő évtől azonban bizottság fog dönetni erről. Még az is elképzelhető, hogy a jövőben a mozi széksorait is komáromi hírességekről fogják elnevezni.

Kezdőkép: Fóti Dávid  – PHOTO:N, további fotók: Tatra Mozi FB