Régió Dél-komárom 2022. 09. 04.

Jánoska Cukrászda, a komáromi nagy kedvenc

Interjú Sztaracsek Ádámmal

Ki ne kóstolta volna még a jellegzetes körtés-karamellás 2018-as győztes ország tortáját? Esetleg van olyan, aki ne evett volna fagyikölteményt a dél-komáromi cukrászdában? Bizonyára kevesen kerülték el a desszertek kánaánját. Az 1995 óta működő Jánoska cukrászda tulajdonosát, Sztaracsek Ádámot kérdeztük meg néhány olyan dologról, amit talán te sem tudtál – eddig.

Gondoltad volna, hogy Ádám szülei is cukrászok voltak? A szülők ráadásul egy balatonfüredi cukrászversenyen ismerkedtek meg 1967-ben. „5. gyerek vagyok, 3. bátyám, Jánoska, 19 évesen kezdte el építeni a vállalkozást. Sajnos betegségben korán elhunyt, így neki állítunk emléket azzal, hogy a cukrászda az ő nevét viseli.”

Jánoska után a szülők örökölték a vállalkozást, hiszen Ádám akkoriban még orvosnak készült. Másfél éve vette át tőlük teljeskörűen a stafétát. „A szüleim ennek ellenére a cukrász szakma irányába tereltek. Mivel a többi bátyám diplomás, így én lettem az, aki az édességek világát célozta meg végül. Fordult bennem valami, és úgy döntöttem, nekiállok és megcsinálom.”

Eleinte 3-4 kisasztallal nyitottak, mely ma már a műhelyként működik. 2005-ben üzletrésszel és terasszal bővültek. Az év elején belső arculatfrissítésen esett át a helyiség, a külső terasz rész pedig szintén halad a megújulás útján.

Ahogyan egy szakács, úgy egy cukrász munkája is egyúttal életforma. Ádám reggeltől estig az üzlethelyiségben van, mégsem eszik egész nap sütit. „Ha egy recept egyszer beválik, csak néha van szükség egy-egy, úgymond minőségellenőrzésre. Ilyenkor megkóstolunk néhány sütiszélt, de egyébként nem jellemző a nassolás. A fagyinál is pontosan be van állítva, hány gramm alapanyagból készül. Pontosan tisztában vagyunk az arányokkal, olykor

ezek betartásához még ékszermérleget is használunk.

A desszertek megalkotása során sokat tanultam, így már tudom, mitől finom valami. A nagyja egyébként matek, ahol a különféle százalékokkal és zsírtartalommal kapcsolatban nem szabad mellényúlni.”

Vajon mit sütött először Ádám, aki plasztikai sebésznek, vagy nőgyógyásznak készült és egykor még abszolút nem érdeklődött a szakma iránt? „Abszolút semmit nem sütöttem korábban.

Az első alkotásom az iskolában egy búrkifli akart lenni, ám csak egy kegyelem kettest kaptam rá.”

Amíg nem kezdte el a cukrász képzést, csak enni vagy beszélgetni ment az üzembe. Ennek ellenére mára jócskán feltornázta magát a cukrászok ranglétráján. „Fagyit készítek a legszívesebben, arról is tanultam a legtöbbet. Mindig van valami új, amit el lehet sajátítani.”

Magyarország cukormentes tortája, 2. hely, 2022

Sztaracsek Ádám a komáromi cukrászdát az országos térképre is feltette. A Komáromi kisleány 2018-ban szerezte meg az első helyezést. Az országtorta versenyeken rengeteg kritériumnak kell megfelelni, melyek érintik az alapanyagokat és a technológiát is. Sőt, még

a szeletek magasságát és a tésztaarányt is megszabják.

11 körül jelentették be az eredményt, onnantól kezdve forró drót… Volt, aki megkérdezte, hogy

tudom-e, hogy én nyertem, vagy, hogy tudok-e róla, hogy benne voltam a TV-ben.”

– meséli nevetve.

„Első körben pontrendszer szerint zsűriznek. Az édesség nem tartalmazhat gyári késztermékeket és egyéb mű dolgokat. A lényeg, hogy minél természetesebb és kézműves legyen a finomság és ne félkész termékekből dolgozzanak a cukrászok! Immáron 4 éve mindig a legjobbak közt vagyunk, ám magasabbak az elvárások egy egykori nyertes felé.”

Ráadásul a felkészülés sem úgy zajlik, ahogy gondolnánk. Nincs idő 50 tortát lesütni, míg megszületik a tökéletes ínyencség.

A Komáromi kisleány kikísérletezésére másfél napot adtam.

Még a kollégák sem kóstolják meg sokszor, amit a versenyre viszek. Előfordul, hogy egyes részeket degusztálunk külön-külön, és tudjuk, hogy összeállítva az bizony finom lesz.”

Mindeközben komoly ára van olykor egy-egy versenynek. „Minden egyes nevezésem akkora stresszel jár, hogy sajnos

olykor egy barátnőbe kerül.

Ha verseny előtt jutunk el a szakításig, az jó jel, olyankor valahogy mindig jó helyezést érek el. A komáromi kisleány demóját ráadásul mondjuk úgy, nem értékelte túl pozitívan az akkori párom.

Elcseszett zserbónak titulálta.”

Ennek ellenére a 2018-as nyertes alkotással együtt már 8 döntős országtorta fűződik Ádám nevéhez, tehát nem adja fel, további győzelemre gyúr. A fagylaltjai szintén jól szerepelnek: 2 közönségdíjat, két regionális kiválósági helyezést és néhány kisebb elismerést is bezsebelt már.

Mi lehet a töretlen népszerűség titka? „Úgy látom, szeretik az állandó újdonságot és az újabb versenytortákat is nagyon várják évről évre. Talán a minőség az, ami sosem apad. Így tudjuk megtartani és növelni az elégedett vásárlói kört.”

(Milány Kincső – MKey)