Város 2022. 09. 15.

Oscar-díjas komáromi desszert

Odavolt a nemzetközi zsűri a ZAX passiógyümölcsös bonbonjáért

A gasztronómiai Oscarként számon tartott londoni Great Taste Awards 2022-es versenyén odavoltak a komáromi ZAX kézműves csokoládéműhely alkotásáért. A töltött csokik kategóriájában világelső passiógyümölcsös desszert többezer minta közül került ki győztesként. Vajon miben rejlik a Michelin-csillagos éttermek által is használt alapanyagokból készülő csokoládé titka? Varga Zsuzsa csokimestert kérdeztük.

Hajszálvékony, roppanós, kézzel festett burok, egyensúlyban tartott ízek, páratlan kulináris élvezet, a szájban klasszul olvadó, krémes töltelék. Igazi íz-finetuning! – így hangzik a rövid és velős értékelés. A vásárlók ráadásul ugyanazt a kiváló bonbont fogyaszthatják, mint a nemzetközi zsűri.

Még csak három éve működik, mégis sorra zsebeli be a rangos elismeréseket a komáromi ZAX kézműves csokoládéműhely. A Duna-parti manufaktúra idén négy termékkel indult a legmagasabb presztízsű összgasztronómiai világversenyen. A Great Taste Awards végül minden érintett kategóriában csillagos értékelést hozott számukra. Varga Zsuzsa csokoládémester az étcsokoládé ízét, a passiógyümölcs frissességét és savasságát hozta tökéletes egyensúlyba. 

Idén összesen több mint 90 ország 14 200 mintája került több tucatnyi független gasztronómus elé. A szakértői zsűri pedig nemcsak kóstol, rendszeresen javaslatokat is fűz a receptekhez. A versenybíróság előzetesen formálisan ellenőrzi a cégeket és a termékeket, mivel csak árusításban lévő darabokat fogadnak el a kvalifikáción. A 30 db mintát, mely kötelezően beküldendő mennyiség, első körben megvizsgálják. Ha bejut a termék a díjazottak lehetséges csoportjába, akkor további négy, független, angol, szakmabeli bírálja a díjazás mértékét 4 kategóriában. Rövid leírásban egyesével értékelik a desszerteket. A hibátlanság mellett az illat, a küllem és a beltartalom legmagasabb foka is elengedhetetlen. Marketing szempontból mindig sokat számít a külsős szakmabeliek véleménye ill. egy-egy verseny presztízse. Egy Great Taste Awards versenyen bezsebelt 3 csillag bárhol a világon szépen és hihetően tündököl. Üzletileg is sokkal hitelesebb lesz tőle a termék, így vele együtt a cég is.

Tökéletes párosítás

A felvidéki manufaktúra passiógyümölcsös bonbonja az Európai Unió országai közül egyedüliként zsebelt be három csillagot. A tavalyi Academy of Chocolate Awards verseny ezüstérmes terméke olyan, mint egy ékszer. „Kiválóan prezentált, gyönyörű csokoládé, melynek fényes márványozása egyszerűen lenyűgöző. Nagyon tetszett a csokoládé talp mintázásával kapcsolatos részletgazdagság. Imádtuk a passiógyümölcs ízt, a csokoládéalapok tökéletesen illeszkedtek a gyümölcsös karamellhez. Tökéletes párosítás!” – fogalmazott értékelésében a nemzetközi zsűri.

Csillaghullás a manufaktúrára

A bonbon jelenleg a legnépszerűbb a ZAX kézműves csokoládéműhely kínálatában. Zsuzsa ráadásul nem köt kompromisszumot: minden egyes bonbont ugyanolyan precizitással készít. A díjnyertes csokoládé-különlegesség már külön kollekcióban, elegáns dobozban is elérhető.

Ezen kívül másik három nevezett terméküket is díjazták Londonban. A meggy-csokoládé ganache bonbon és a nugátos táblacsoki két-két csillagos, a Zsutella csokoládékrém egy csillagos minősítést szerzett.

A komáromi ZAX a folyamatos fejlődés érdekében a tervek szerint továbbra is megjelenik majd a nemzetközi porondon. A következő időszakban a táblás csokoládék fejlesztésére koncentrálnak majd és természetesen az újdonságok sem maradnak el.