Kultúra Dél-komárom 2023. 08. 07.

Javában tart a dél-komáromi Igmándi erőd felújítása

Az elmúlt évtized során számos nagy jelentőségű fejlesztés zajlott a dél-komáromi erődrendszerben. 2013-ban adták át a Monostori erőd felújított Duna-bástyáját, amely akkor új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült, és létrejött egy 1200 négyzetméteres komplex kiállítótér, később új pontonhíd is épült. 2021 őszén átadták a teljesen felújított Csillagerődöt, ahová a Szépművészeti Múzeum antik- és középkori szobormásolat-gyűjteménye költözött, most pedig az Igmándi erődön a sor.

Pontosabban az előkészítés és a munkálatok már évek óta zajlanak, hiszen még 2021-ben jelentette be dr. Molnár Attila polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, hogy, – amint azt az epiteszforum.hu, és a kemma.hu is írja – , az építmény új fogadótérrel gazdagodik, felújítják a kiállítótereket, a vizesblokkokat, a kantint, az irodatereket és a tárolókat. Az erődhomlokzat tisztítása és a parkosítási, térrendezési teendők elvégzése is a tervek között szerepelt.

A létesítmény új multifunkcionális teret is kap, megújulnak a mellék- és kiszolgáló helyiségek. Több új nyílászáró beépítésére is sor kerül, valamint a szakemberek felújítják a járdaburkolatot. Az építmény fogadótérrel is gazdagodik a felújítás során.

Az Igmándi erődöt, a komáromi erődrendszer legfiatalabb és legdélibb tagját 1871-ben kezdték el építeni. 1939 szeptemberétől 1941 márciusáig menekült lengyel katonák szállása volt, majd lengyel katonai internálótábor, munkaszolgálatos laktanya lett. A háború végén a lakosság óvóhelyként használta. 1966-tól megszűnt katonai célú hasznosítása, azóta a Klapka György Múzeum római kori kőtára működik benne, valamint a 2013-ban megnyílt légoltalmi kiállítás.