Turizmus Dél-komárom 2023. 12. 29.

Új közösségi tereket kapott az Igmándi erőd

Észak-Komárom, mint a projekt vezető partnere a dél-komáromi Monostori Erőddel együtt még 2020. elején nyújtotta be azt az Interreg pályázatot, melynek köszönhetően számos felújítás zajlott a létesítményben. A projekt zárására december 27-én került sor. A megjelenteket dr. Molnár Attila polgármester és Vizeli Csaba a Monostori Erőd ügyvezető igazgatója köszöntötte.

A pályázatban az Irányító Hatósággal folytatott folyamatos egyeztetést követően – az eredeti elképzelésekhez képest – egy csökkentett műszaki tartalommal elfogadott infrastrukturális beruházás valósult meg. Kialakításra került egy multifunkcionális közösségi tér, mely központi elhelyezkedése, megközelíthetősége, építészeti és történelmi múltja miatt egyaránt alkalmas városi és polgári rendezvények és események helyszínigényének kiszolgálására. A komfort érzetét a tágas terek és a mai kor elvárásainak megfelelő mellékhelyiség biztosítja. A fentieken túl sor került a két bejáratot összekötő zöldfelület egy részének területrendezésére. Az erőd falain belül telepítésre került „mobil” épület a jegypénztár és a büfé funkciókat látja el.

Az Igmándi erőd 1871-1877 között épült. Célja a jobb-parti hídfő közepének biztosítása, az erődöv hézagainak kitöltése és az Igmándi út vonalának ellenőrzése. Az erőd katonai eseményekben nem vett részt. 1945-ig kaszárnya, illetve katonai raktár volt. Utána a Szovjetunióból, hadifogságból hazatértek gyűjtő- vizsgálóhelye. Később szükséglakások voltak benne, illetve az udvarán autósmozi, a kaszárnyájában diszkó, üzemek. A ’80-as években a Klapka György Múzeum néprajzi kiállítása is itt kapott helyet; majd az árok külső kazamatáiban a múzeum római kőtára. Később mindezeket megszüntették, a néprajzi kiállítás helyén nyílt meg az új kőtár. A koronavírus járvány óta az épületkompexum nem látogatható.

A megnyitón közreműködtek a Magyarock Dalszínház művészei. Kézműves foglalkozást tartott a Kemence Egyesület.