Turizmus Dél-komárom 2023. 10. 12.

Kezdődik az Igmándi erőd felújítása Dél-Komáromban!

A Monostori erőd és a Csillagerőd fejlesztése után, a komáromi erődrendszer legfiatalabb tagja, az Igmándi erőd is megújul egy határon átnyúló pályázat eredményeként – olvasható a város közösségi oldalán. A felújítás a Monostori Erőd Nonprfot Kft. és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program közös projektje, melynek célja Észak- és Dél-Komárom területén található erődrendszer vonzerejének növelése.

A munkálatok során kialakítanak egy multifunkcionális közös teret, mellékhelyiséget, sor kerül a két bejáratot összekötő zöldfelület egy részének területrendezésére. Az erőd falain belül mobil épületet telepítenek, mely a jegypénztár és a büfé funkciók ellátására is alkalmas lesz.

A fejlesztés elsősorban az erőd kulturális-turisztikai célú hasznosítására irányul. Az Igmándi Erőd a komáromi erődrendszer legfiatalabb tagja, 2005-től állami tulajdon, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő műemlék, a város központjához közel fekszik, így sport-rekreációs-szabadidős szolgáltatások, kulturális és turisztikai funkciók kialakítására nyílik lehetőség. A fejlesztés első üteme az erőd északi bástyáját, a bástya-udvart és a két bejárat közelében lévő helyiségeket érinti. A látogató fogadó egységet a jelenlegi főbejárat közelében alakítják ki. A jelenleg kőtárként működő egység felújítása révén a helyiségekben időszaki kiállításokat lehet rendezni.

Az erőd második bejárata melletti helyiségekben kantin kerül kialakításra, mely egy multifunkcionális rendezvénytér lesz, vendéglátás funkciókkal. A kantinnal szembeni helyiségekben női-férfi zuhanyzós WC-t, mosdó blokkokat létesítenek, melyek a kerékpárral érkezők részére nyújtanak szolgáltatásokat -zuhanyzási lehetőség, zárható kisebb szekrények, tárolók. Az erőd műemlék jellegére, a vagyonkezelő minimális beavatkozásra vonatkozó irányelveire tekintettel a falak, szerkezeti elemek nem változnak, az épülethez hozzáépítés nem történik. A homlokzatok tisztításával kívánják visszaadni az épület eredeti hangulatát és arcát.

A támogatást Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Szlovák Köztársaság Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációs Minisztériuma nyújtotta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.