Kultúra 2017. 06. 28.

Megkezdődött a Stressz Nyári Szabadegyetem

Jelentős nemzetközi rendezvény, a Stressz Nyári Szabadegyetem házigazdája a komáromi Selye János Egyetem 2017. június 27-30. között.

A négy napos, angol nyelvű, akkreditált képzés a Selye János Egyetem mellett a Kaliforniai Orvostudományi Egyetemmel, a Nemzetközi Selye Továbbképző Intézettel, a Nemzetközi Farmakológia Társaság Gasztroenterológiai szekciójával, továbbá kiemelkedő hazai és külföldi társintézményekkel, köztük a Szlovák Tudományos Akadémiával, a SZTA Endokrinológiai Intézetével, a Komenský Egyetem Orvostudományi Karával, a Szent Erzsébet Egészségügyi Egyetemmel, a Károly Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Bécsi Orvostudományi Egyetemmel, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanáccsal és a Selye János Klub Polgári Társulással együtt, közös szervezésben kerül megrendezésre.

A tanfolyamon a stressz iránt érdeklődő szakemberek, orvosok, orvostanhallgatók, gyógyszerészhallgatók, tanárjelöltek, tanárok, pszichológusok, a világ számos országából vesznek részt. A képzés során nemzetközi és hazai kiemelkedő stressz kutatók, egyetemi tanárok ismertetik interaktív oktatás során a hallgatókkal a stressz elméleti alapjait, a szervezetre gyakorolt hatását, a legújabb ismereteket, kutatási eredményeket, a stressz kezelési technikákat. A kurzus az orvosok és egészségügyi dolgozók számára CME kreditet adó képzés.

A Nemzetközi Stressz Nyári Szabadegyetem igazgatói, vezetői Szabó Sándor, Somogyi Árpád és Ivette Taché professzorok, Selye János egykori tanítványai.

„Selye János a montreali intézetében mindig büszke volt magyarságára, szívesen beszélt komáromi éveiről,” nyilatkozta Szabó Sándor professzor, a Kaliforniai Orvostudományi Egyetem, a Medical School of Irvine egyetemi tanára, Selye egykori PhD. hallgatója, közvetlen munkatársa, a kurzus egyik igazgatója. „Selye több nyelven beszélt folyékonyan, több országban élt, így több nemzet is magáénak tarthatja őt. Munkásságához, szellemi hagyatékához méltó, hogy a környező országok egyetemeivel együtt itt Komáromban, a róla elnevezett egyetemen szervezhetjük meg Magyarország, Franciaország és Horvátország után idén a jubileumi ötödik Nemzetközi Stressz Nyári Szabadegyetemet, a jövő évi Japánban tartandó kurzus előtt. Selyét számos más jelentős tudományos eredménye mellett elsősorban a stresszelmélete tette világhírűvé. Az 1936-ban történt eredeti publikáció óta számos új ismeretre tettünk szert. A tanfolyam célkitűzése többek között felhívni a figyelmet az eredeti Selye stresszelmélet helyes értelmezésére és alkalmazására, valamint a legújabb kutatási eredmények bemutatása. Örülök, hogy kiváló, elismert nemzetközi és szlovákiai szakemberek fogadták el felkérésünket, eljöttek Komáromba, és köszönthetjük őket itt az oktatók között.”

„Egyetemünk kiemelten fontosnak tartja névadónk, Selye János, a stresszelmélet megteremtője emlékének ápolását, munkásságának minél szélesebb körben történő népszerűsítését, a Selye-szellemiség hagyományának őrzését” hangsúlyozta Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, aki személyesen köszöntötte a részvevőket. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Selye János Egyetemen a Nemzetközi Stressz Nyári Szabadegyetem megszervezése, Selye János születésének 110. évfordulójának évében az intézmény kiemelt rendezvényei közé tartozik. A Selye János Egyetemen idén januárban került sor a „Selye János: A stressz biológia alapjai” – a Selye János életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás megnyitójára, amely azóta is nagy látogatottságnak és népszerűségnek örvend. Idén került bevezetésre az egyetemen „A stressz biológiai alapjai – az eredményesség növelése” választható tantárgy.  Arra törekszünk, hogy egyetemünk hallgatói megismerjék a stressz biológiai alapjait. „Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre, azonban tudjuk, hogy fiatal egyetemként ahhoz, hogy hallgatóinknak kiváló oktatást és kutatási lehetőségeket biztosíthassunk, további új hazai és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére van szükségünk. A Stressz Nyári Szabadegyetem megszervezése erre is lehetőséget biztosít.”

 

„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Selye János Egyetemen kerül megszervezésre a Nemzetközi Stressz Nyári Szabadegyetem” mondta Filakovszky János, neurológus szakorvos, az egyetem és a tanfolyam oktatója, a helyi szervezőbizottság elnöke, aki jelentős szerepet vállalt a tanfolyam megszervezésében. ”Köszönet illeti a hazai és a nemzetközi szervezőbizottság tagjainak az odaadó lelkes munkáját, a Selye János Egyetem, a Komáromi Városi Hivatal és Dunamenti Múzeum, a ProSelye Alapítvány és a társszervező intézmények és vezetőik támogatását. Külön örülünk annak, hogy a kurzuson a nemzetközi résztvevők mellett a SJE két hallgatója is beszámol rövid előadás formájában saját munkájáról, a SJE hallgatóinak körében észlelt stresszszint és a fiatal egyetemista generáció stresszkezelési szokásairól végzett felmérés eredményeiről. A Komáromban nevelkedett világhírű stresszkutató kiemelt szerepet tulajdonított a fiatal kutatók nevelésének. – A tudósi nagyság, a jövő generációkért érzett felelősség – mondta Selye János. A Nemzetközi Stressz Nyári Szabadegyetem egyik kiemelt célja Selye János szellemiségével összhangban, hogy a stressz alap- és klinikai- kutatás fontosságára felhívja a figyelmet és lehetőséget biztosítson nemzetközi kutatási-szakmai kapcsolatok kiépítésére a fiatal kutatók és a résztvevők számára. Ezért is fontos és külön öröm számunkra, hogy idén ezt a rendezvényt Szlovákiában, Komáromban, a Selye János Egyetemen rendezzük meg” – hangsúlyozta Filakovszky János.

 

Szólj hozzá!