Kultúra 2014. 12. 22.

Jelesre vizsgáztak a civilek

Ígéretükhöz híven december 21-én a lelkes és elszánt önkéntesek a komáromi Klapka téren közösséget összetartó, karácsonyi hangulatot varázsoló délutánt szerveztek. A hűvös szél ellenére a téren folyamatosan voltak komáromiak, akik jól érezték magukat, forró teát kortyolgattak, beszélgettek, és a karácsony valódi hangulatát élték meg. A rendezvényt Stubendek László polgármester nyitotta meg, aki többek között boldog karácsonyt kívánt minden komárominak és értékelte az önkéntesek kezdeményezését, hogy az év legszebb ünnepét a Klapka téren közösen is megünnepeljék a város lakói.

Komárom város mézeskalácsa

Az önkéntesek felhívására több mint 30 komáromi háziasszony majd 30 kilogramm előre elkészített mézeskalácstésztát adott le a szervezők által megnevezett két pékségben. A Klapka téren aztán az egybegyúrt tésztát nyújtották és a helyszínen mobilkemencében sütötték. A frissen sült mézeskalács illata egész délután a téren illatozott. A díszítés már a gyerekek és a felnőttek dolga volt, akik szorgosan vonták be a város színeiből álló cukormázzal a mézeskalácsot a volt Madách Posonium üzlethelyiségében. Az ügyes alkotók ezután boldogan vitték haza a karácsonyfájukra a város mézeskalácsát.

Komáromiak a komáromiaknak

A mi karácsonyunk” azon felül, hogy igazi ünnepi hangulatot varázsolt a város központjába még valamitől különleges volt. Délután kettőtől csak komáromi előadóművészek, kórusok, zenekarok szórakoztatták a közönséget. Korpás Éva és a Ritka Magyar Folkband gyermekműsora kezdte meg a szórakoztatást, majd az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása előtt a komáromi óvodások és alapiskolások alkalmi kórusának közös éneke következett. A negyedik adventi gyertya elsőre ugyan ellenállt és csak nem akart fényt adni, de második nekifutásra megadta magát, így tegnaptól mind a négy gyertya teljes fényében és pompájában tündököl az adventi koszorún a Klapka téren. Arra az időre, míg a Matica slovenská hagyományos Karácsonyi Káposztaleves rendezvénye zajlott a szervezet székházában, addig a téren lévőket a Mikulás szórakoztatta, leginkább trombitajátékával. Amint a Matica slovenská házában véget ért a rendezvény a téren színpadra állt Benes Ildikó és Pőthe István, akiket a Concordia Vegyeskar, a Jókai Mór Alapiskola Gaudium Vegyeskara, a Klapka György Dalkör, a Čakanka Dalkör és a Kantantína Dalkör követett. A műsorból nem hiányozhatott Emmer Péter és Lakatos Róbert, de Ölvecky András sem. A Klapka téren az önkéntesek által szervezett műsort a komáromi egyházközösségek képviselőinek karácsonyi áldása zárta.

A Pince Egyetemi Klub a gyerekeké

A gyerekeket és szüleiket a Kreatív Kuckó várta egy kis kézműves foglalkozásra, de volt itt interaktív hangszerbemutató, hangszeres oktatás is. A vidám gyermekzsivaj arról tanúskodott, hogy a szervezőknek sikerült a legkisebbeknek is megfelelő programot összeállítaniuk.

Zárszó helyett

A komáromi önkéntesek idei kezdeményezése elismerésre méltó, és csak pozitívan lehet értékelni. Biztosan vannak és lesznek, akik főleg a hibákat emlegeti majd, de egyet mindenkinek el kell ismernie. A szervezők saját szabadidejüket, a családjukkal töltött idejüket és a karácsonyi előkészületeiteket helyezték háttérbe a közösség érdekében. Ezt igazán értékelni kell, és azt is, hogy minden simán, gördülékenyen ment, pontosan úgy, ahogy az a nagykönyvben meg volt írva. Az ötletadóknak, kivitelezőknek, a fellépőknek is nagy köszönöm jár. Bízzunk benne, hogy jövőre „A mi karácsonyunk” folytatódik és igazi karácsonyi vásárral is bővül, ahová még többen érkeznek majd. Leginkább azt kívánjuk, hogy segítő kézből legyen több, ne pedig azokból, akik akadályozzák majd munkájukat.

-vaan-

21122014_3

21122014_2

Szólj hozzá!