Sport 2023. 07. 10.

Az első komáromi aranyérmes kenus – Koczkás Dávid U23-as világbajnok lett

Azt már „megszokhattuk”, milyen fantasztikus eredményeket hoznak az észak-komáromi kajakosokok – méltán lehetünk büszkék olimpikonjainkra, többszörös világbajnokainkra. Kenuban azonban Koczkás Dávid az első komáromi (SK), aki világbajnok lett a hétvégén megrendezett, U23-as és ifjúsági világbajnokságon az olaszországi Auronzóban. Dávid 2019 óta magyar színekben versenyez. 

Magyarország egyébként kiválóan szerepelt az U23-as és ifjúsági világbajnokságon. A kajakosok és a kenusok összesen 25 arany-, 12 ezüst és 7 bronzérmet szereztek! A komáromi Kajak-Kenu Klub fiataljai sem szerepeltek rosszul, sok pontot szereztek, viszont dobogóra nem álltak.

Az U-23-as Koczkás Dávid C4 500 méteren lett aranyérmes,  egy csónakban Rumi Gergővel, Molnár Csanáddal és Besenyei Ádámmal. Ez pedig azért is hatalmas eredmény, mert a fiúkat két héttel a verseny előtt térdeltették először egy kenuba, akkor kezdték csak a közös felkészülést. Mint a verseny után elmondták, eleinte egyáltalán nem hittek benne, hogy dobogóra állhatnak – később azonban, a felkészülés során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy jól működnek együtt. „Valóban nagyon göröngyös út vezetett ehhez az aranyéremhez – mondta el lapunknak Dávid. – Álmainkban sem gondoltuk, hogy sikerülhet, még most is szinte hihetetlen a számomra. Természetesen nagyon boldogok vagyunk. ”

Itt látható a futam: 

Dávidot szinte gyerekkorától figyelemmel kísérjük, és tudjuk, miylen szép eredményeket ért el szlovák színekben is. Természetesen adódott a kérdés: miért igazolt át a komáromi Kajak-Kenu Klubból (SK) Magyarországra? „Elsősorban azért – válaszolta – mert kenusként Magyarországon szélesebbek a lehetőségeim. Több a jó kenus, mint itthon, ezért könnyebb összeállítani egy döntős csapatot.”

Koczkás Dávid C4 500 méteren lett aranyérmes,  egy csónakban Rumi Gergővel, Molnár Csanáddal és Besenyei Ádámmal:

„Rengeteg munka, sok lemondás,göröngyös út vezetett idáig, de megérte… – írta édesapja, Koczkás Olivér, aki egyben a volt edzője is a FB-oldalán –   még nincsen vége csak most kezdődik. Köszönjük szépen mindenkinek aki ezen az úton segített támogatott bennünket!!! HAJRÁ DAVID !!!”

Itt pedig volt edzőjével, az édesapjával, Koczkás Olivérrel láthatjuk:

Dáviddal legközelebb már a felnőtt világbajnokságon találkozhatunk augusztusban, ugyanis beválogatták őt a felnőtt csapatba. Nagy szeretettel gratulálunk, és további sok sikert kívánunk neki!

-dráfia-