Mix 2016. 11. 24.

Karácsonyi láz októberben, novemberben?!

Újabban már október végén, a halottak napjára és a mindenszentek ünnepére való csendes emlékezés közepette betör a bevásárlóközpontokba a karácsony, egészen pontosan a karácsonyi vásárlási láz. Vajon milyen érzést kelt ez olvasóinkban? Erre kerestük a választ. 

emese1Emese, nevelőnő

Azt gondolom, a karácsonyi készülődésnek, vásárlásnak Ádvent idején van  meg a maga ideje. Lélekromboló, amikor szeptemberben megjelennek a csokimikulások az üzletek polcain,  októberre pedig készen van a karácsonyi „díszlet“. Így pont a varázslat tűnik el. Az izgatott készülődés nálunk az adventi koszorú elkészítésével kezdődik. Ajándékokat már ősszel apránként igyekszem beszerezni, hogy ne kelljen a nagy forgatagban vásárolnom. A gyerekek meglátásom szerint meglepően helyén kezelik ezt a dolgot. Nyilván sokat hallják a szüleiktől, hogy ez korai. A napközis csoportunk számára az ünnep első jele, hogy megjelenik az adventi naptár, zsebében egy szem csokival – ez hagyomány.

A rovat támogatója: BV-TV

unnamed-small

 

ferdinandFerdinánd, informatikus, énekes

Már észre sem veszem, hogy az iskolatáskák hegyeit a boltokban idő előtt felváltják a mikulásjelmezbe öltöztetett csokinyulak. Az ünnepekhez megfelelő díszelemeket 1-2 héttel az ünnep előtt kellene a polcokra helyezni, hogy megmaradjon a hangulata. Így azonban év elejétől petárdát, húsvéti nyulat, fürdőruhát, tolltartót, mikulást, karácsonyi díszeket látunk felváltva. Nincs átmeneti állapot. Számomra az a legkeserédesebb, hogy az ünnepek után minden portékán azt látni AKCIÓ. Ugyanis ,,MINEK VEGYEM MEG MOST, HA UTÁNA FÉLÁRON LESZ?“. Lerombolja az emberekben az örömszerzés fontosságát.

ildiko1Ildikó, gyermekgondozó, cserkész

Amit túl korán kapunk meg, nincs olyan varázsa. Szomorúságot vált ki bennem a siettetett vásárlási láz. Mekkora öröm volt gyerekként meglátni először a saját csizmámban a csokit! Visszataszító számomra, hogy a pénz miatt a meglepetés öröme el van tiportva. Ádvent a várakozás ideje és ahogy a Prédikátorok könyvében is írva van, “Mindennek meg van a maga ideje”. Irritál, hogy Mindenszentek előtt már sok karácsonyi tárgy van a polcokon. Ellenkező hatást vált ki bennem, hiszen nagyon rontja a méltóságát az ünnepeinknek! Ajándékok szempontjából viszont, ha meglátok olyat, aminek a szerettem örülne, akkor akár már nyáron is megveszem!

Szólj hozzá!