Mix 2017. 07. 28.

Követni vagy nem követni? Ez itt a kérdés!

Arra pedig még nem találták ki a megfelelő szót, mit érzünk, amikor meglátjuk egy-egy mai divatbemutató kifutóján végigvonulni az ún. élő vállfákat. Nyakig felhúzott, ülepig bevágott, érthetetlen eredetű anyagokból készült és még furcsább mintákkal ellátott, a legnagyobb jóindulattal sem ízléses kombinációjú ruhadarabokban sétálnak fel-alá. Nem értjük hogyan pattant ki az adott „divatcikk” a tervezők fejből, lövésünk sincs, ki lesz olyan elvetemült, hogy felveszi valaha a „trendi” mintákat, sőt, a „modellek” nemét is sokszor homály fedi.

Nagyot fordult a világ és nem csak a kifutókon – a mai fiatal lányok fiúsan sportosan öltözködnek, míg a srácok szűk fazonú, V-nyakú, csajos színű ruhákban mászkálnak. Bár, hány ruhadarabra mondtuk mi magunk is már, hogy „ááá, én olyat sosem fogok felvenni”? Mikor még édesanyáink próbálták az ódivatú maskarákat átnyomni a mindennapok torkain. És mégis, idővel az egyenes és répaszárú nadrágok, a kantáros holmik, a csúcsos orrú, vastag sarkú és holdjáró cipők, a széles karimájú kalapok mind-mind lassan, de biztosan visszatérnek a hétköznapi divatba – és ugyanezzel a lendülettel záros időn belül tovább is állnak. Egyik nap még menőnek érezzük a trapéznadrágot és a rakott szoknyát, másik nap már a szűkfazont vagyunk csak hajlandók felvenni. Egykor még kinéztek a szakadt farmerünk miatt, ma már több a lyuk a nadrágon, mint az anyag.

És ti mit gondoltok, mennyire érdemes a divatot nyomon követni?


Szeder Anita (28)
: „Úgy vagyok a divattal, hogy követem is, meg nem is. Ami érdekel, vagy valamiért izgalmasnak találom, biztosan beszerzek belőle. Ha viszont nem tudnám magamon elképzelni, akkor lehet felőlem akármekkora trend. Van néhány divatikon, akik stílusát figyelem, néha utánozom is. Ettől függetlenül igyekszem a magam módiját is megőrizni. Mindenkinek érdemes megkeresni a hozzá legjobban illő stílust, ami kiemeli az egyéniségét – és persze, ami az alkatához is illik. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más áll jól, de pont ez a szép benne. Én többféle stílust ötvözök, és örülök, hogy a lazaság is divatos lett. Imádom a különféle tornacipőket, melyeket egyszerű farmerral, pólóval és bőrkabival párosítva már kész is az outfit. A kifutókon bemutatott darabokra meg csak annyit mondok: no comment. Nem követem, hiszen hülyeségnek és hordhatatlannak tartom. A mai fiatalok közt van, aki tökéletesen tudja mi illik hozzá, de többségük abszolút nem figyeli a testi adottságait, csak felveszi, amit a divat diktál. Emiatt pedig mindenki szinte ugyanúgy néz ki.“


Tárnok Gergő (28):
„Nem vagyok nagy ‚divatbetyár‘. Nem nézem a kifutók hölgyeit, sem a férfiaknak nevezett gebe pasiutánzatokat, akik néhány ferde hajlamú és elképzelésű divattervező munkáit ‚adják el‘. Szeretem az elegáns megjelenést, vagy az elegáns-sportos kombinációt. Ahhoz képest, hogy régen inget sem hordtam, ma már a ruhakészletem nagy részét ezek teszik ki. A mai fiatalok stílusa viszont kegyetlen. A férfiak teljesen elnőiesedtek, mindenki ugyanúgy néz ki: olyanok az ecset frizkójukkal, mintha soron gyártanák és ontanák őket a világra. Szerintem egy férfi legyen férfias, akár az 50-es években, a nők pedig ne mutassák meg mindenüket, hagyjanak valamit a fantáziánknak is.“

 

Váradi Mónika (27), a nagymegyeri MV Luxus Beauty forgalmazója, közel 31000 követővel rendelkezik. „Az olasz divatot személyesen is követem, a szerdahelyi WLF Fashion Shown pedig színpadra is lépek a divat- és szépségszalonom népszerűsítésével. Jómagam a csipkés, elegáns darabokat kedvelem, de jöhet akár a lezser, sportos megjelenés is, attól függően, milyen akcióra készülök. Munkámból adódóan naprakésznek kell lennem a legújabb irányzatokkal és ezt fontosnak is tartom, mivel ez az ágazat állandóan változik. Konkrétan kikeresem a legdivatosabb megoldásokat, a vásárlóim igényeit és elégedettségét szem előtt tartva. Minden felületen, mint az Instagram, TV és újság követem a trendet, mivel szorosan összefügg a szakmámmal, ami a divatárut és a szépségről való, teljes körű gondoskodást jelenti. Számomra a divat egyszerűen gyönyörű, de elengedhetetlen, hogy a nőies, szép változatokban komfortosan is érezzük magukat. Az egyes darabokat nem csupán felvenni, de viselni is tudni kell. Az idő előrehaladtával a fiatalok öltözködési stílusa sokkal merészebbé és extravagánsabbá vált, fazonokban és színekben is. A sminkről nem is beszélve, hiszen például a szemöldököt is sokkal vastagabbra rajzolják. Sajnos ezzel gyakran átesnek a ló másik oldalára, és a végeredmény végül nagyon messze van a trenditől. Mérlegelni kell, hogy a stílusunk ne legyen túlzó, hiszen itt is érvényes – a kevesebb néha több.”

És hogy mit ígér a legújabb, 2017-es trend? Itt az ideje kutakodni kicsit anyáink szekrényében, ahol értékes kincsekre bukkanhatunk és a „sosem fogom én azt felvenni” darabokból egy pillanat alatt a legmenőbbek lehetünk. Lesz vállvillantós felső asszimetrikus megoldással; jönnek a horgolt pulcsik – akár nagymamamáink gyűjteményéből; a kihajtott derekú alsórészek is ígéretesek – mely optikailag vastagító, ám pocak és úszogumi eltüntetésére kiváló; marad a lezser utcai stílus – a kényelem ismét diadalmaskodik; felvillan a harsány hippi virágos vonal – a hozzátartozó szabásmintával; megmutatkozik a tengerész-stílus és festménymintázat; a rocker stílus nem csak feketében hódít; a csíkos minden mennyiségben, irányban, vastagságban tekereg.

Búcsúzik a neonszín, ehelyett a sárga és a rózsaszín összes árnyalatával és a nude (test) színnel bárhol bevágódhatunk; a kikiáltott abszolút győztes pedig a tündöklő rosegold szín és a lombzöld. Elköszönhetünk a csillámtetkóktól, de „kárpótlásként“ jön a konfettis smink. És hogy a férfiak se maradjanak ki a szórásból: a szövetkabát, az öltöny és a zakó – akár sportosan kombinálva – még mindig nagykedvenc, ahogy a felnyírt haj, a szemüveg és a karórák is – bőrkarkötővel megspékelve a férfi kiegészítők hordható palettáját. De jön a véleménymegosztó szőrme viselete, és annak sem biztos, hogy örülni fogunk, amikor az erősebbik nem elgyengül néhány hímzett ruhadarab erejéig. Mindenesetre döntse el ki-ki a maga módján, mik lesznek azok, melyeket magára- és kiemel a trendi fazonok áradatából!

Milány Kincső