Kultúra 2022. 01. 24.

Kaszás Attiláé lesz a következő csillag a komáromi Hírességek sétányán

A közeljövőben újabb csillaggal bővül a komáromi Hírességek sétánya. A fiatalon elhunyt felvidéki színész, Kaszás Attila kapja a második csillagot.

Október végén adtunk hírt róla, hogy új kezdeményezés látott napvilágot Komáromban, melynek célja, hogy tiszteletet állítson a városunkhoz kötődő művészek előtt. Az első csillagot a Tatra mozi előtt a komáromi születésű, hollywoodi rendező és producer, Ivan Reitman kapta, most pedig fény derült arra a névre is, mely a következő csillagról köszön majd vissza. Talán nem túl nagy meglepetésre a következő csillagot Kaszás Attila nevével fogják leleplezni, a tervek szerint március 17-én – jelentette be Facebook oldalán Komárom polgármestere, Keszegh Béla.

Kaszás Attila 1960-ban született, Vágsellyén. A gimnáziumot Komáromban és Selmecbányán végezte. Diákként rendszeres résztvevője volt a csehszlovákiai magyar versmondó versenyeknek, többször nyert a Jókai Napokon. 1983-ban elvégezte a budapesti Színművészeti Főiskolát; ezt követően a Vígszínház, majd a Nemzeti Színház színésze lett Budapesten. 1990-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták. 1996-ban a Komáromi Jókai Színház Bástya Színházbeli Az aranyember feldolgozásában ő játszotta Tímár Mihály szerepét. 2007. március 23-án hunyt el. Váratlan halálát követően Zsigárdon nevét viselő emlékszoba létesült; Komáromban szobrot emeltek emlékére.

A csillag március 17-ei avatója után a közönség a Zuhanás közben című filmet nézheti meg a Tatra moziban, melyben Kaszás Attila Pogány Judittal és Rudolf Péterrel játszik főszerepet.

(adatbank.sk)