Város 2021. 02. 16.

Két katamarán és két komp is készül a komáromi hajógyárban magyarországi megbízásból

A Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított nyílt európai uniós közbeszerzési eljárása eredményesen zárult, amelynek köszönhetően megkezdődhet 2 darab 45 méteres komp és 2 darab 35 méteres katamarán gyártása – írja a turizmus.com.

A kiírásra egy érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalat – tájékoztatott közleményében a BAHART.

A gyártó feladata az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, majd a végszerelés és a kész hajók átadása.

A hajók várhatóan 2022 tavaszán készülnek el. A szállítás a Sión történik meg, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd. A hajók vízre bocsátása még 2022-ben megtörténik.

A 15,9 millió eurós, azaz közel 5,7 milliárd forintos beszerzés a magyar kormány közel 6,6 milliárd forintos tőkeemeléséből valósul meg.

A hajók a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel és paraméterekkel rendelkeznek. A hajók beszerzése a BAHART hajóflotta megújításának 1. ütemeként valósul meg, és része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának.

A kormány támogatásának köszönhetően mindenki által érzékelhető fejlesztések várhatóak, új korszak kezdődik a balatoni hajózásban – írták a közleményben.

A kompok és katamaránok beszerzésén túl, a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is.

A Balatoni Hajózási Zrt. célja a balatoni hajóflotta megújítása annak érdekében, hogy európai színvonalú szolgáltatást tudjon biztosítani az utasainak.

(kép: samstroje.sk, szöveg: turizmus.com)