Mix 2021. 02. 04.

Vízre bocsátották a komáromi gyártású, vadiúj Albertina szállodahajót

Egy évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy a Komáromi hajógyár a reneszánszát éli, hiszen itt építik meg azt az óriási méretű Albertina szállodahajót, melyet a tegnapi nap során vízre is bocsátották Komáromban.

Az Albertina acélkonstrukcióján nagyjából egy évig dolgoztak, a várakozások szerint pedig a következő 4 hónapban a további berendezések is a helyükre kerülnek, így megkezdheti kalandjait Európa legnagyobb folyóin. A hajóval kapcsolatos összes munkát szlovákiai cégek végezték: a hajó tervezésétől, a motorok gyártásán át a belső terek kialakításáig.

(fotók: Kovács Dávid)

„Két és fél év tervezés után, másfél évvel ezelőtt kezdődött meg az acélkonstrukció építése, fél évvel később pedig a technológia kivitelezése összesen 65 beszállító együttműködésével” – mondta az Albertina hajót megrendelő Riseday hajótársaság igazgatója, Ivan Sivák.

Elmondása szerint jelenleg a hajó 85%-a már kész van, a maradék 15% pedig a következő 4 hónapban valósul majd meg. A tekintélyt parancsoló Albertina 110 méter hosszú, 7,5 méter magas és 11 m széles. Három teljes fedélzeti szinttel rendelkezik, a negyedik pedig egy napozóterasz.

Az Albertina 155 vendég, és 38 fős legénység szállítására alkalmas. Amennyiben a járványhelyzet is engedi majd, a jelenlegi tervek alapján a szállodahajó 2021 júniusában már első vendégeit is fogadhatja. Az idei évben a Passau-Budapest útvonalon közlekedik majd, később viszont a Rajnán és a Majnán is látható lesz.

„Eredeti tervünk az volt, hogy Szlovákián kívül fogjuk megépíttetni a hajót, de örülök, hogy végül a komáromi hajógyár mellett döntöttünk” – tette hozzá az igazgató.

A hajó különlegessége, hogy a hajótest kettős oldalból és kettős fenékből készült, így biztosítva az elsüllyeszthetetlenséget, valamint a megrendelő speciális igényeit a hellyel kapcsolatban.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott további képek:

(teraz.sk, fotók: Kovács Dávid, Marian Molnár)