Város 2024. 04. 03.

VIDEÓ: Felavatták a Balatonon azt a 4 új hajót, amelyet a komáromi hajógyárban készítettek

Ahogy arról a tavalyi év során tudósítottunk, az észak-komáromi hajógyár (SAM Shipbuilding and Machinery a.s.) 4 új hajót készített a BAHART Balatoni Hajózási Zrt. megrendelésére. A 2 db 45 méteres komp és a 2 db 35 méteres katamarán a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel és paraméterekkel rendelkezik. Tavaly júniusban indultak el Komáromból a Balatonra, és idén, 2024. március 28-án, a 178. hajózási szezont megnyitó ünnepségen avatták fel őket Balatonfüreden.

Tekintsék meg kisfilmben a március 28-án forgalomba állt 4 új BAHART hajó történetét egészen a tervezés kezdetétől, az összeszerelésen át, végleges szolgálati helyükre jutásukig!

A négy új hajó 40 éve nem látott fejlesztést jelent, újabb lendületet adva a balatoni turizmusnak. A kifejezetten a Balatonra tervezett, korszerű hajókat  a komáromi hajógyárban építették. A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok pedig 350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között. A kompok a Szántód és Tihany nevet kapták, míg katamaránokat Tomaj és Balaton névre keresztelték.

Korábbi cikkeink a témában:
Két katamarán és két komp is készül a komáromi hajógyárban magyarországi megbízásból
Fotógaléria: Elindult a kompok és katamaránok szállítása a komáromi hajógyárból a Balatonra

„Büszkén emelhetem ki, ma nem csak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajói állnak forgalomba! Az új hajóknak köszönhetően nő a járatszám a kiemelt útvonalakon. Emellett minden korábbinál kényelmesebbek, hiszen mosdó, modern berendezés és korszerű utastájékoztatás várja a közlekedőket a hajókon, a katamaránok felső fedélzetéről pedig a balatoni panorámában is gyönyörködhetnek az utasok” – hangsúlyozta Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója a 178. hajózási szezont megnyitó ünnepségen.

Itt pedig egy videó a hajók felavatásáról, 2024. március 28-án:

FORRÁS: BAHART