Blog 2014. 12. 24.

Komárom Karácsonya

Idén is, mint minden évben, december közeledtével úrrá lesz rajtam egyfajta izgalom. November végén megkezdődik a készülődés az adventi időszakra, ami előbb csak takarítással, majd az adventi koszorú elkészítésével, ajándékvásárlással, sütés-főzéssel, s végül, de nem utolsósorban karácsonyfa díszítéssel telik.

Minden otthonnak ünnepi külsőt varázsol egy szépen díszített karácsonyfa. Nincs másképp ezzel egy város sem.

Idén Komáromban ismét felállításra került a Klapka téren egy termetes karácsonyfa, amelyet idén egy izsai polgár ajánlott fel. A több mint 10 méteres ezüstfenyőre december 6-ig felkerülnek a díszek is.

Az 2014-es évi karácsonyfa immár a 86., ugyanis az első fenyőfát 1928. december 20-án állították fel Komárom főterén, hogy a város polgárai közösen ünnepeljék meg a karácsonyt.

„Ezt még nem a város akkori önkormányzata állíttatta, hanem az akkori Járási Fiatalságot Védő Egyesület és a Vöröskereszt Egyesület helyi csoportja együttműködve a Komáromi Protestáns Nőegylettel és a Városi Jótékony Nőegylettel, azzal a nemes céllal, hogy a fa alatt és annak közelében elhelyezett urnákba adományokat gyűjtsenek a szegény komáromi gyermekek téli ruhával való ellátására.“ – avatott be Mácza Mihály,történész a komáromi karácsonyfa-állítás hagyományának eredetébe. – „A fa már akkor is számos érdekességgel szolgált a helyieknek, ugyanis a hagyományos égőkön kívül a fát villanyégőkkel is kivilágították, ami ekkor még újdonságnak számított.“

A fa alatt és a környékén már akkor is színes műsorokkal szolgáltak a helyi iskolák diákjai és a helyőrség zenekara, ami manapság ugyan más formában, de mégis fennmaradt.

A több mint nyolc évtizedes hagyományt idén remélhetőleg egy újabb gazdagítja, ugyanis vasárnap (november 30-án), az idei advent első vasárnapján elkészült Komárom közös adventi koszorúja, amelyet a Komáromi Önkéntesek csoportja álmodott meg, és számos együttműködő vállalkozással, illetve Komárom polgáraival együttesen készítettek el, s díszítettek fel a Klapka téren.

Tudtad-e, hogy mit jelképez a karácsonyfa?

Még a pogány időkben vált népszokássá az új esztendő köszöntésének ez a módja. Ekkor még a téli napfordulót, december 21-ét tekintették az új esztendő kezdetének, és ezt ünnepelték fenyőfa felállításával. Miért pont fenyőfát állítottak elődeink? A fenyő örökzöld lombjának köszönhetően idő felettinek hat, mivel dacol a halottnak tűnő téli időjárással, s így különös életenergiát sugall. A pogány hit szerint éppen ezért fenyőt vinni a házba egyet jelent azzal, hogy bőséggel, életerővel töltjük meg a családi fészket, illetve áldást hoz a családra, s a bajt távol tartja.

Jelképe az időnek, az életnek és az embernek. Gyökere szimbolizálja a ragaszkodást és a hagyományokat. Törzse a hétköznapokat és a munkát, örökzöld koronája pedig a tudást, fejlődést és a szellemi szférát.

Szólj hozzá!