Sport 2021. 09. 29.

Komáromban is várja az ifjú növendékeket az ország egyik legsikeresebb judoklubja

A közel 50 éves múltra visszatekintő és kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő gútai Judo Klub városunkban néz új kihívások elé. A Judo Academy Komárno-Komárom névvel, újonnan alakult egyesület a Black Cross Gym emeletén várja azokat a kicsiket és nagyokat, akik közelebbről is megismerkednének a küzdősportok egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő, különleges ágazatával.

judo, vagy más néven cselgáncs a legtöbbek számára már minden bizonnyal nem ismeretlen, hiszen 1964 óta olimpiai sportágként tartják számon. A japánból eredő, ősi harcművészetekből kialakult küzdősport a támadásokkal szemben az önvédelmet helyezi a központba. Célja, hogy az ellenfél energiáit kihasználva minél könnyebben el tudjuk dobni ellenfelünket, esetleg fojtásokkal, feszítéssel vagy leszorításokkal feladásra kényszeríteni őt. Éppen ezért az évek során nem csupán más sportágakba, de számos módszertanba épült be ez a hatékony önvédelmi sport, így például a rendőrség, a katonaság és egyéb fegyveres erők is merítkeznek az elemeiből.

Szlovákia egyik legsikeresebb judoegyesülete Gútán található, ahol már közel 50 éve foglalkoznak a sportág népszerűsítésével. A klub versenyzői nem csupán a nemzeti csapat állandó tagjai, de rendszeresen érnek el kiemelkedő eredményeket a nemzetközi versenyeken, világ- és Európa-bajnokságokon, sőt, ifjúsági olimpián is képviseltették már magukat. Mindezek után a gútai judoklub vezetői a közelmúltban komoly döntésre szánták el magukat: új egyesületet alapítva Komáromba is elhozzák ezt az ősi, letisztult harcművészeti formát.  

A frissen megalakult egyesület a Judo Academy Komárom néven kezdi meg a munkát a Black Cross Gym épületének felső emeleti részében, ahol profi körülmények várják az érdeklődőket. Az első judo edzésekre már sor került, de csatlakozni ezt követően is szabadon, bármikor lehetséges.

„Az edzéseket 3 szakképzett oktatóval kezdjük meg. A tapasztalt versenyzői múlttal rendelkező, ifjúsági olimpiát is megjárt Szabó Veronika lesz a vezetőedző, a szakmai munkát az a Vincze Ferenc fogja koordinálni, aki 1980-tól van a gútai klubnál, mellettük pedig én segítem majd a munkát. Egy vadonatúj, professzionális minőségű judoszőnyeggel érkeztünk Komáromba, amilyet az olimpiákon is használnak. Bár nincs életkori megkötés, általában 6-7 éves kortól ajánljuk a judot. Ezen felül szó szerint bárki jöhet, nincs semmi előzetes követelmény, vagy vizsga, amit abszolválni kéne. Minden jelentkezőt örömmel várunk, és mindenkinek segítünk, hogy fejlődni tudjon. A legfontosabb, hogy mindenki élvezze, amit csinál“ – mondta el a Judo Academy Komárom és a gútai judoklub elnöke, Kárpáty Ernő.

A komáromi Judo Academy egyelőre heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 16:30–tól várja a judo iránt érdeklődőket, ám a jelentkezők gyarapodásával további időpontokkal bővülhetnek az edzések. Emellett arra is van lehetőség, hogy először kicsit kívülállóként tekintsünk bele az edzésekbe, így megismerkedve közelebbről a sportággal. Edzéseink nyitottak, ezért bátorítjuk a szülőket arra, hogy hozzák el magukkal a gyermeket és nézzenek meg közösen egy edzést. Ha pedig a gyerek kedvet kap rá, akár rögtön be is állhat és mi játékosan rávezetjük az első gyakorlatokra. A legfőbb célunk, hogy megszerettessük a sportot a gyerekekkel. Természetesen ha nagyobb lesz az érdeklődés a serdülők, vagy a felnőttek részéről, mi sem zárkózunk el és újabb edzésekkel bővítjük a foglalkozásokat“ – tette hozzá Kárpáty Ernő.  

A judoklub elnöke végezetül azt is elmondta, miért döntöttek úgy, hogy városunkban kezdik meg a terjeszkedést: „Komárom logikus választásnak tűnt a következő lépéshez, hiszen az edzők közül többen is itt dolgoznak, vagyis munka után egyből meg tudják tartani az edzéseket. Emellett Komárom a járás legnagyobb városa, nagy vonzáskörzettel és sok beutazó gyermekkel. Egy stabil és erős klubot szeretnénk kiépíteni a városban, ezért reméljük, pár év elteltével itt is ki tudunk alakítani egy hagyományt“ – mondta el végezetül a Judo Academy Komárom elnöke, Kárpáty Ernő.

A Judo Academy Komárno-Komárom oktatói tehát a Black Cross Gymben (E. B. Lukáča 1355/32) várják keddenként és csütörtökönként 16:30-tól az izgő-mozgó kicsiket és a sportok szerelmeseit, illetve mindazokat, akik szeretnék elsajátítani valamennyi fortélyát ennek a különleges küzdősportnak. További információért érdemes ellátogatni az egyesület Facebook-oldalára, vagy hívni a 0910 101 100-as telefonszámot.