Sport 2023. 12. 04.

Többszörös szabálytalanság miatt veszített Papp Lajos a kassai MMA-gálán

Októberben egy Szia Podcast keretében beszélgettünk Papp Lajossal, aki rendkívül ígéretes a ketrecharcok világában. Még a világszinten ismert UFC (Ultimate Fighting Championship) keretében is jó eséllyel indulhat a jövőben. A szombati kassai címmérkőzést azonban Farkas Péter edző hivatalosan is felülbíráltatja, hiszen rengeteg szabálytalanság volt fiatal tanítványa ellen. A bíró mulasztást követett el többször is.

A komáromi sportolók nagy reményekkel és kemény edzések sora után érkeztek Kassára.

Rengetegen szurkoltak Lajcsinak, még a szlovákok közül is.

A meccs kétes kimenetelének mindketten a Facebookon is hangot adtak. „Bármilyen keménynek is látszik egy MMA mérkőzés, nagyon szigorú szabályok szerint küzdünk. A tarkóra való támadás – illetve minden olyan terület a fejen, ami a fül mögött van – illegális!” – vallja Farkas Péter.

Peti tanítványa a szombati RFA gálán számtalan ilyen szabálytalan ütést kapott, a bíró viszont egyszer sem figyelmeztette az ellenfelét. A kemény odacsapásokkal járó szédülés és rosszullét természetesen rányomta a bélyegét a madari harcos teljesítményére. A meccs után még mentőt is kellett hívni. A CT vizsgálat szerencsére nem mutatott agyi sérülést, de ettől függetlenül a szabálysértés megtörtént. „Hivatalosan is beadtam a szlovák MMA szövetség felé a kérelmet a meccs felülbírálására!”

Lajos is felszólalt az ügy kapcsán

Nehéz kiheverni és megnyugodni egy ilyen élmény után, de sokat segít Lajcsinak az a temérdek szurkolás és biztatást, amit bármilyen formában a meccs előtt, alatt, után kapott. „Külön köszönet a helyszíni szurkolóknak. Sok erőt adott a hangotok, nem hagytátok, hogy elnyomják a hangotokat!”

A fiatal MMA-harcos nem szeretne kifogásokat keresni, de aki látta a meccset, vagy bármilyen videófelvételt ezzel kapcsolatban, az nem tud szó nélkül elmenni mellette. „Mindjárt az elején amikor összekapaszkodtunk, kaptam két hatalmas könyöklést a tarkómra, amitől az egész meccsen szédültem. Ugyanebben a szituációban ért egy szembe nyúlás is, amire a bíró szintén nem csinált semmit.”

Már ezek önmagukban is következményekkel jártak volna,

a második menetben azonban összesen nagyjából 20 ütést kapott a komáromi harcos ismételten a tarkójára.

„A bíró egyszer sem szólította fel, vagy büntette meg az ellenfelem. Hihetetlen, mert egy tarkóütés nagyon balesetveszélyes tud lenni. Szerencsére nem esett komolyabb bajom, jól vagyok…”

A történteket az első 14 percben Peszlen Ferenc szakkommentátor is kielemzi az Uncia portál beszélgetésében.

Ha ez nem lett volna elég, az ellenfél, Tomáš Možný többször is a ketrecbe kapaszkodott és ott tartotta magát, amit szintén nem szabad. A bíró csak a sokadik alkalom után figyelmeztette a szlovák harcost. „Ezek után pedig felállított minket a földről, amit szerintem szintén nem kellett volna.” Aki figyelemmel kíséri a két harcos pályáját, az tudja, hogy a szlovák kickboxer és a magyar grappler (birkózó) összecsapásánál az állóharc és a földharc mikor kinek kedvez.

„Az ellenfelemre nem haragszom, igazából ő megtett mindent, amit csak tudott. Nyert, és gratulálok neki!”

Akit igazán felelőségre lehet vonni, az a bíró és a Real Fight Arena szervezete. A részrehajlást és a pontozó bírók nemzetiségi összetételéből adódó veszélyeket meg kellene előzni – hangzott el az Uncia portál interjújában. „Remélem a bíró kap valamilyen büntetést, hiszen a ketrecbe lépve mi az egészségünket kockáztatjuk.

A bíró dolga felügyelni, hogy ne történjen maradandó sérülés, és a szabályok be legyenek tartva.”

A sajnálatos történések szerencsére nem jártak maradandó károsodással. Lajcsit nem állítja meg semmi. „Megígérem, hogy erősebben térek vissza, mint eddig bármikor!”