Város 2020. 04. 20.

Komáromban továbbra sincs igazolt koronavírus-fertőzött

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április 14-től már a komáromi kórházban is végeznek koronavírus-teszteket. A vizsgálatokra heti két alkalommal, keddenként és csütörtökönként kerül sor.

A Komáromi járásban összesen két koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, mindkettejüket karanténba szállították. A komáromi kórházban a múlt héten összesen 23 tesztet végeztek, szerencsére valamennyi vizsgálat eredménye negatív lett. A tesztelésre érkezők számára a kórház oldalsó bejárata van fenntartva.

A vizsgálatot azt az orvos rendelheti el (a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatallal való konzultációt követően), akit a beteg először keresett fel. A közegészségügyi hivatal munkatársai ezt követően felveszik a kapcsolatot a pácienssel, egy adott időpontra berendelik, valamint informálják a tesztelésre való felkészülésről és annak menetéről. Az orrból és torokból történő mintavételre a komáromi kórház infektológiai szakrendelőjében kerül sor, a tesztelés költségeit pedig az egészségügyi biztosító fizeti.

A kórház a jövőben tervezi az önköltséges tesztelés lehetőségének bevezetését is, mely a gyakorlatban azt jelentené, hogy bárki leteszteltethetné magát koronavírus-fertőzésre, az orvos javaslata nélkül is. Ebben az esetben természetesen a tesztelt személynek kell állnia a vizsgálat költségeit.

Annak ellenére viszont, hogy Komáromban továbbra sincs igazolt koronavírus fertőzött, fontos megemlíteni, hogy olyan is lehet fertőzött, aki nem mutat tüneteket, nem betegszik meg, így csupán hordozója a megbetegedésnek. Ezért továbbra is fontos, hogy felelősségteljesen betartsuk a rendelkezéseket, kerüljük a találkozásokat, ha pedig elhagyjuk otthonunkat, hordjunk védőmaszkot, lehetőség szerint akár kesztyűt is. Vigyázzunk magunkra és egymásra!