Mix 2017. 11. 21.

Vádat emeltek a Komáromban fegyvereket vásároló szélsőségesek ellen

A magyarországi hatóság 2015 novemberében fogott el két férfit, akiknek gépkocsijukban gépfegyvereket és töltényeket találtak. A szélsőséges nézeteket valló kettős Komáromban jutott hozzá a fegyverekhez. A főügyészség a két férfi ellen bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel, valamint lőszerrel visszaélés bűntette, az elsőrendű vádlottal szemben emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A vádirat szerint a vádlottak 2014 nyarán ismerkedtek meg egymással, majd – hasonló jellegű szélsőséges, idegengyűlölő és rendszerkritikus nézeteik miatt – egyre szorosabb baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott megismertette társával idegengyűlölő nézeteit, zsidó és cigány származású személyek lelövésével kapcsolatos gondolatait, valamint lőfegyverhez jutási szándékát is – írta a főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A vádlottak elhatározták, megpróbálnak éles lőfegyverhez jutni úgy, hogy nem volt fegyvertartási engedélyük. Ezért 2015 februárjában városunkba utaztak, ahol egy vadászboltban két-két hatástalanított, vaktöltények működtetésére alkalmas gépfegyvert vásároltak. Később, 2015. nyarán a másodrendű vádlott a fegyverek közül kettőt éles lőfegyverré alakított vissza.

A vád szerint a vádlottak 2015 augusztusában, majd szeptemberében, szintén Komáromban, összesen ezer töltényt vásároltak, amelyek éles, üzemképes, emberi élet kioltására alkalmas, és az általuk visszaélesített géppisztolyban működtethető lőszerek voltak.

Az elsőrendű vádlott 2015 nyarán határozta el, úgy próbál pénzhez jutni, hogy egy roma származású, jelentős vagyonnal rendelkező embert rabol ki, illetve öl meg. Miután különböző okok miatt az első két kiszemelt áldozat elleni merénylettől önként elálltak, az elsőrendű vádlott kiválasztott egy harmadik személyt, amit közölt társával is.

A vádlottak 2015. november 21-én gépkocsival a fegyverek és hangtompítók kipróbálására egy Budaörs környéki erdős területre indultak, amikor a XI. kerületben rendőrök intézkedtek velük szemben, s a gépkocsiban megtalálták a géppisztolyokat és töltényeket.

(mti)

 

Szólj hozzá!