Kultúra 2013. 11. 14.

A komáromi Kultúrpalota 100 éve

Városunk kultúrtörténetének egyik legjelentősebb évfordulójához közeledünk. A Duna Menti Múzeum, az egykori Kultúrpalota Nádor utcai épülete kerek 100 éves múltra tekinthet vissza. Múzeumunk a szlovákiai magyar kultúra egyik legjelentősebb központja, egyben Szlovákia leggazdagabb római kori gyűjteményével is büszkélkedhet.

A Duna Menti Múzeum az 1886-os alapításától fogva egészen a 2. világháború végéig muzeális és művelő egyesületek keretében működött. Ezek közül a legjelentősebb az 1911-ben induló Jókai Közmívelődési- és Muzeum Egyesület volt, mely a tevékenységét egészen 1947-ig folytathatta.

A múzeum gyűjteménye előbb a református kollégium nagytermében kapott szűkös helyet, majd 1897-ben a törvénykezési épület (törvényszéki palota) második emeletén került elhelyzésre, végül 1900 augusztusától a felújított Eszterházy-pavilonban nyitotta meg kapuit.

A Jókai Egyesület döntése alapján már 1909-ben megkezdődtek a tervezői munkák egy új és állandó székhely felépítéséhez az egyesület és a múzeum számára. A szükséges anyagi fedezet biztosítása után az építkezési munkálatok 1913 februárjában kezdődtek a Szent-András templommal szembeni telken, a lebontásra került bencés algimnázium helyén. Maga az építkezés viharos gyorsasággal zajlott le. A Kultúrpalota épületének felavatását ez év november 29-én ünnepelte a város.

1947-ben a Jókai Egyesületet feloszlatták, a Kultúrpalotát lefoglalták az állam javára. A múzeumi kiállítás csak 1949-ben nyílhatott meg újra (már Duna Menti Múzeum néven). 1951-től 1968-ig Népművelési Otthon és a Járási Könyvtár is az épület lakója volt, ezután már csak a múzeum maradt az épületben mind a mai napig, együtt a 2000-ben újjászervezett Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesülettel.

Az évfordulóval kapcsolatban megkerestük PhD. Csütörtöky Józsefet, a Duna Menti Múzeum igazgatóját, ki kérdéseinkre készségesen válaszolt:

Milyen rendezvényeket terveznek e kiemelkedő ünnep alkalmából?

„A ünnepi megemlékezés fő eseményeként a november 15-i emlékestet hoznám szóba, melyet múzeumunk dísztermében tartunk a Jókai Egyesülettel közösen. Az ünnepi est végén nyitjuk meg kiállításunkat, melyet Mácza Mihály, ismert történészünk állított össze a Kultúrpalota 100 éves történetéről. Ez az anyag szintén helyet kap a múzeum nyomtatásban levő évkönyvének egy fejezetében, mondhatnám a jövő generációk számára“.

A múzeum és a Jókai Egyesület története szorosan egybe fonódik. Milyen a két intézmény együttműködése ma?

„Az együttműködés a hagyományokat figyelembe véve ma is a lehető legszorosabb. Erről tanúskodik számos kultúrális és történelmi eseményhez kapcsolódó közös rendezvényünk, mint emlékestek, megemlékezések, kiállítások. A hagyományt szeretnénk továbbra is közösen ápolni“ – fejezte be válaszát az igazgató úr.

E jelentős évforduló alkalmából a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, valamint a komáromi Duna Menti Múzeum 2013. november 15-én 17.30 órai kezdettel a múzeum dísztermében Ünnepi Emlékestet rendez – 100 éves a Kultúrpalota – címen, melyre mindenkit szeretettel várnak!

Kulturpalota-100-plakat