Sport Dél-komárom 2022. 05. 23.

Könyvbemutató, történelmi infó táblák és egy nyertes pályázat

Az elmúlt pár napban ennyi minden történt a dél-komáromi Klapka György Múzeum háza táján.

Múlt szombaton a Czibor Zoltán Városi Sporttelepen hivatalosan is bemutatták, a kaposvári születésű, de Dél-Komáromban nevelkedett egykori világklasszis balszélsőnek, az Aranycsapat tagjának, Czibor Zoltánnak az életéről, pályafutásáról készült átfogó kötetet.

Dr. Molnár Attila polgármester köszöntője után a könyvet a mű szerzői, így Számadó Emese múzeumigazgató, valamint Turi Zsolt, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum munkatársa, továbbá Szabó Csaba és Pokornyi Gábor történészek mutatták be.

A könyv a Klapka György Múzeumban, valamint később a dél-komáromi Tourinform irodában vásárolható meg.

Kapcsolódó hír, hogy miközben zajlik Dél-Komárom ókori történelmi leleteit, XXI. századi környezetben és technikával bemutató Brigetio Látogatóközpont belső tereinek kialakítása, kültéri tárlat nyílt a leendő intézménynek teret adó méntelepen. A történelmi információs táblák a telep egykori életét mutatják be. A táblákat a múzeum szakmai felügyelete mellett a Városmarketing Kft. készítette.

Számadó Emese múzeumigazgató elmondta, az információs táblák segítségével megismerkedhetünk a méntelep vezetőivel, állatorvosaival, azok családjával, a helyben tartott lófajtákkal, gondozásukkal, tenyésztésükkel. A lovas versenyekkel, az akkori hétköznapokkal. A tervek szerint jövőre szintén erre a területre a mezőgazdasági kombinát történetét feldolgozó táblarendszer is kikerül majd .

A végére pedig még egy örömteli hír, hiszen nemrég 25 milliót nyert a múzeum a Magyar Géniusz programban. Számadó Emese igazgatótól megtudtuk, a támogatásból egy rendkívül látványos, interaktív kiállítást terveznek létrehozni. A tárlat jövő év tavaszán nyílik meg a látogatók előtt.

A dél-komáromi múzeumban egyébként a nyár végéig tekinthető meg a római kori kiállítás, valamint a Klapka Györgyöt, a komáromi hőst bemutató installációs tárlat is.