Kultúra 2022. 11. 09.

Kristóf Réka operaénekesnő és Tóka Ágoston orgonaművész hangversenye

2022. november 13-án (vasárnap) 18.00 órakor a komáromi Szent András-bazilikában Kristóf Réka, komáromi operaénekesnő és Tóka Ágoston orgonaművész hangversenyére kerül sor. A nagyszabású koncertre a belépés díjtalan!

Elhangzó művek:A. Dvořák: Bibliai dalok Op. 99 Nr. 3-5,10 (Figyelj imádságomra Uram; Az Úr az én pásztorom; Dicsőítlek téged, Istenem; Énekeljetek az Úrnak)
J. Brahms: Egy német requiem Op. 45 N. 5. Ihr habt nun Traurigkeit (Ti is azért most nagy szomorúságban vagytok)Virágh András Gábor: 4. zsoltárF. Mendelssohn-Bartholdy: Éliás Op. 70, Nr. 21. Höre, Israel (Halld, Ízrael)Ch. V. Stanford: Bibliai dalok Op. 113, Nr. 1,4,6 (A szabadság éneke, A béke éneke, A bölcsesség éneke).

A komáromi születésű Kristóf Réka 2018-ban szerzett diplomát a müncheni August Everding Színiakadémián. Az elmúlt évadban debütált a Magyar Állami Operaház színpadán Susanna szerepében, de vendégszerepelt már a Bajor Állami Operaházban, az esseni Aalto Operában, a mainzi és karlsruhei Állami Operaházban, a szentmargitbányai kőfejtő fesztiválján, Koblenzben, Bregenzben. Trierben három évig volt a színház társulatának tagja. Énekelt operaszerepei közé tartozik többek között Contessa, Arminda, Donna Elvira, Poppea, Euridice, Mimì, Feldmarschallin, Frau Fluth, Hanna Glawari, Agathe, de Poulenc La voix humaine c. monooperájának címszerepe.

Munkásságában kiemelekdő szerepet kap a régi zene. Bach, Händel, Vivaldi, Albicastro, Hasse, Pergolesi, Telemann szólókantátáinak és oratórikus műveinek rendszeres előadója. Joachim Tschiedel vezetése alatt 2017 őszén a historikus hangszereken játszó Accademia di Monacoval F. X. Sterkel Il Farnace c. operájának címszerepét énekelte az aschaffenburgi színházban. Az előadást a Bajor Rádió is közvetítette. 2021-ben Alceste címszerepére kérték fel a Gluck Festspiele keretein belül Nürnbergben.

Az Accademia di Monacoval 2019 elején megjelent „In furore” c. debütáló lemeze, amelyen Antonio Vivaldi és Georg Friedrich Händel motettái hallhatóak. A lemezt a megjelenés évében a Deutsche Schallplattenkritik Klassisches Lied / Vokalrecital kategóriájának díjára nevezték.

A közönség Kristóf Rékát az operaszínpad mellett koncerténekesként is hallhatja. Pályafutása egyik csúcspontjaként szólóestet adott a new yorki Carnegie Hallban 2018-ban. Visszatérő szólista a MüPa színpadán, a Kaposfesten, illetve Németország oratorikus zenei életében.

Kristóf Réka több díjat tudhat magáénak. 2018-ban a Nemzetközi Anton Rubinstein Verseny első helyezettje, a Bundeswettbewerb Gesang finalistája, középdöntőse a Nürnbergi Mesterdalnokok énekversenynek. Egy évvel korábban a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny abszolút győztese. 2017-ben a Richard Wagner Társaság és a Deutsche Bühnenverein, az ENOA, a Lo-Eitle-Stiftung, a Hasse Társaság ösztöndíjasa volt és elnyerte a Gasteig Musikpreis különdíját.

Tóka Ágoston a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses minősítésű orgonaművészi diplomát 2013-ban Pálúr János, Ruppert István és Fassang László növendékeként. Az orgona mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál tanult.

2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima Díjat, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben Fischer Annie Ösztöndíjat kapott. Rangos nemzetközi orgonaversenyek díjazottja: 2011-ben 3. díjat nyert a Weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, 2016-ban 4. díjat Bethune-ben (Franciaország), 2017-ben pedig 2. díjas és Bach-különdíjas lett St Albans-ban (Egyesült Királyság), a világviszonylatban is legjelentősebb orgonaversenyek egyikén.

Egyházzenészként az Újpesti Baptista Gyülekezet és a Baptista Központi Énekkar orgonistája, mindkét tisztségben a neves orgonaművész, Beharka Pál utódja. Tanárként a Baptista Teológiai Akadémián és az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában tanít orgonát. Rendszeres közreműködő olyan prominens együttesek koncertjein, mint a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az Angelica Leánykar vagy a Nyíregyházi Cantemus Kórus. Szólistaként hazai templomok és hangversenytermek mellett fellépett Szlovákiában, Ausztriában, Norvégiában és Svédországban is.